preporod

Organizovan seminar “Zdravo porodico” Stalna podrška ženi i porodici

Uorganizaciji Savjetovališta za brak i porodicu Medžlisa Bihać i Međureligijskog vijeća u BiH, a u partnerstvu s World Vision u BiH i uz podršku UNICEF-a u BiH i USAID-a BiH, u Bihaću je održan seminar ”Zdravo, porodico”. Na seminaru su učestvovali članovi stručnog tima savjetovališta Medžlisa Bihać, koordinatorice i članice Odjela za brak i porodicu, te predstavnice institucija i nevladinih organizacija.

Koordinatorica projekta dr. Melika Arifhodžić je istakla da projekat ”Zdravo porodico” fokus stavlja na ženu i njenu ulogu u porodici i društvu, te afirmira njenu ulogu u pandemijskom i postpandemijskom periodu.

”Kompleksnost uloge žene kao majke, roditelja, zaposlene osobe i aktivne članice društva dolazi do punog izražaja u pandemijsko, ali i u postpandemijsko vrijeme. Mi o ovoj temi govorimo s teološkog, medicinskog i psihološkog aspekta i ta su predavanja veoma dinamična, jer dajemo prostor našim učesnicama da učestvuju u diskusiji i s našim predavačima ostvare interakciju radi kvalitetnijeg razumijevanja same teme i suočavanja s dilemama koje se nameću u ovom kontekstu. Na takav način možemo govoriti o nasilju u porodici, o mentalnom zdravlju, o ovisnosti o internetu i neophodno je u cjelokupnom kontekstu otvoriti razgovore radi kreiranja platforme za neke nove teme i dileme našeg društva” - poručila je dr. Arifhodžić.

O teološkom aspektu ove teme govorila je voditeljica Odjela za brak i porodicu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Safija Malkić. Ona je govorila o principima islama koji su izuzetno važni kod djelovanja u kriznim situacijama i značaju ovakvih seminara za ženu i porodicu.

”Sve ono što Odjel za brak i porodicu organizira od ovakvih i sličnih seminara je u cilju davanja podrške ženi i porodici i osnaživanja uloge žene u raznim životnim okolnostima. Ovaj seminar je važan s obzirom da tretira izazove pandemijskog i postpandemijskog perioda, a svjedoci smo da ima mnogo onih koji osjećaju posljedice pandemije, te smatram važnim da kroz ovaj seminar damo smjernice za unapređenje mentalnog zdravlja svih članova porodice s posebnim fokusom na ženu. Smatram dragocijenim komunikaciju koju smo ostvarili s učesnicama ovog seminara. Žena je zajedno sa svojim suprugom stub porodice i od krucijalne važnosti je kakav stav će zauzeti, kakve aktivnosti poduzeti i na koji način će izazove tretirati. Na ove dileme smo pokušali dati smjernice i teološke upute u ovakvim okolnostima”, izjavila je dr. Malkić.

Na samom početku se prisutnima obratila i moderirala ovaj seminar mr. Šuhra Terzić, koordinatorica

Odjela za brak i porodicu Muftijstva bihaćkog i voditeljica Savjetovališta Medžlisa IZ Bihać. Naglasila je značaj ovakvih seminara i prenijela iskustva rada s područja ovog muftiluka u periodu pandemije pa sve do danas.

”Početkom 2020. godine, Odjel za brak i porodicu Muftijstva bihaćkog je pokrenuo Savjetovalište pri Medžlisu IZ Bihać. Spomenuto savjetovalište je imalo do sada preko 850 savjetovanja o raznim porodičnim problemima i izazovima. Ovo savjetovalište je ocijenjeno kao najuspješnije na nivou Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i savjetovanja su se kretala u domenu individualnog, porodičnog, bračnog, predbračnog i savjetovanja o vjerskim pitanjima. Povratne informacije koje imamo su pozitivne, a sve ono što imamo priliku slušati od naših klijenata govori da je savjetovalište ovog formata naša potreba i od velike važnosti”, kazala je mr. Terzić prenoseći poruke podrške i srdačne selame muftije bihaćkog hafiza Mehmed-ef. Kudića i glavnog imama Medžlisa IZ Bihać Mensur-ef. Ćehića.

Izlagači na seminaru su bili i prim. dr. Zemira Korčić, specijalista Porodične i urgentne medicine iz Doma zdravlja Bihać, prof. Dženana Omazić, pedagog u Medicinskoj školi Bihać i mr. Nejra Nesimović, psiholog, porodični terapeut i psihoterapeut u Savjetovalištvu pri Medžlisu Bihać.

Aktuelno

bs-ba

2023-03-15T07:00:00.0000000Z

2023-03-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/281827172996323

Islamska Zajednica