preporod

Hafiska dova Emel Maati

U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu je 5. marta, 2023. godine proučena hafiska dova Emel Maati.

Kao izaslanik glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velića, ovim povodom se obratio hafiz mr. Ammar-ef. Bašić.

On je čestitao hafizi na uspjehu, skrenuvši pažnju prisutnih na status i značaj hafiza u jednoj društvenoj zajednici. U nastavku programa kojim je moderirao Nedim Gondžić prisutnima se obratio hafiz mr. Sadrudin-ef. Išerić, izaslanik muftije sarajevskog prof. dr. Nedžad-ef. Grabusa.

Posvećenost Kur’anu

Uz čestitke hafizi, muhaffizi i porodici, hafiz Išerić je iskazao riječi zadovoljstva zbog sve većeg broja hafiza Kur’ana u Bosni i Hercegovini. Ovom prilikom je istakao kako su hafizi pobjednici zbog načina na koji redaju životne prioritete, zbog njihove posvećenosti, veze s Kur’anom, te etičnog ponašanja. Nakon učenja odlomaka iz Kur’ana i dove, prisutnima se obratio hafiz mr. Salih-ef. Halilović, izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića. On je istakao da je, uz povećan broj hafiza, sve veći broj Bošnjaka i

Bošnjakinja koji su kur’anski opismenjeni i znaju pravilno učiti Kur’an. “Pogledajmo samo naše džematlije na mukabelama. Veliki broj njih drži Kur’ane u rukama i prati učenje na arapskom jeziku”, kazao je između ostalog mr. Halilović. On je u ime reisul-uleme i Komisije za polaganje hifza pri Rijasetu hafizi uručio diplomu.

Emel Maati

Rođena je 26. oktobra, 2012. godine u Sarajevu od oca Muhameda Maati i majke Fatime Hodžić. Učenica je četvrtog razreda Osnovne škole “Fatima Gunić”. Svoj put hifza započela je sa sedam godina, pod mentorstvom svog oca Muhameda. Hifz je kompletirala sa svojih osam godina i tri mjeseca. Za polaganje Kur’ana pred komisijom Rijaseta Islamske zajednice pripremala je muhaffiza Sadžida Skejić. Pred Komisijom je 30. januara ove godine stekla zvanje hafize Kur’ana.

Hifz

bs-ba

2023-03-15T07:00:00.0000000Z

2023-03-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282076281099491

Islamska Zajednica