preporod

Posjeta reisul-uleme Saudijskoj Arabiji

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović boravio je u višednevnoj posjeti Kraljevini Saudijske Arabije gdje se sastao s državnicima i prisustvovao na godišnjem forumu Islamske banke za razvoj

Reisul-ulema je sa saradnicima i ambasadorom naše zemlje u KSA Muhamedom Jusićem 9. maja posjetio generalnog sekretara Lige muslimanskog svijeta dr. Muhammeda Al Isaa u njegovom uredu u Rijadu. Tokom sastanka razgovarali su o saradnji Islamske zajednice s ovom svjetskom muslimanskom organizacijom, te o konkretnim projektima koji će biti realizirani u narednom periodu.

Jedanaestog maja reisul-ulema je posjetio ministra za hadž i umru Kraljevine Saudijske Arabije dr. Tawfiqa bin Fawzana Al-Rabiaha. Na sastanku se govorilo o organizaciji hadža i nastavku saradnje ovog ministarastva i Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini, a na osnovu nedavno potpisanog Memoranduma o razumijevanju. Reisul-ulema je čestitao vlastima Saudijske Arabije i Ministarstvu na trudu koji ulažu za podizanje nivoa organizacije obavljanja obreda hadža. Tokom današnjeg sastanka istaknuta je obostrana spremnost za nastavak saradnje, te iskazana nada za uspješnu realizaciju nastupajućeg hadža.

U organizaciji Islamske razvojne banke (IsDB Group) u Kongresnom centru Kralj Abdullah Džedi u Saudijskoj Arabiji održan je godišnji Forum privatnog sektora (PSF) od 11. do 13. maja ove godine, na kojem je učestvovao i reisul-ulema.

Reisul-ulema Kavazović je govorio na uvodnoj sesiji o temi “Otključavanje potencijala zemalja članica IsDB-a za korištenje ogromne i rastuće globalne halal industrije”. U svom izlaganju reisul-ulema Kavazović se osvrnuo na opće principe halala, razvoj halala u Bosni i Hercegovini, te doprinos Islamske zajednice u tom kontekstu, istakavši da je u posljednjim desetljećima postignut je veliki napredak u institucionalnom pristupu halalu i razvoju različitih sektora halal-industrije. Bosna i Hercegovina participira u globalnom halal-pokretu preko Agencije za certificiranje halal-kvalitete koju je osnovala Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, a koja sudjeluje u radu Instituta za standardizaciju i metrologiju islamskih zemalja, te drugih međunarodnih asocijacija. Agencija posjeduje međunarodnu halal akreditaciju i prošla je proces registracije u brojnim islamskih zemljama. Na taj način ispunjeni su preduslovi za izvoz halal-proizvoda iz Bosne i Hercegovine i zemalja naše regije u brojne islamske zemlje, što je poslovna prilika koju koriste brojne kompanije iz Bosne i Hercegovine i regiona Balkana.

Reisul-ulema se posebno osvrnuo na to da razvoj halal-poslovanja i halal-industrije ne smije staviti u drugi plan duhovnu dimenziju halala koja se, uslovno, može iskazati kroz tri islamska principa.

Prvi je da je halal hrana Božija milost ljudima, drugi princip vezan je za namjesništvo čovjeka na zemlji i naša obaveza je da tražimo od proizvođača i drugih sudionika u poslovanju da prilikom proizvodnje i distribucije budu odgovorni za ograničene resurse na zemlji i posvete dužnu pažnju zabrinjavajućim razmjerama onečišćenja planete. Treći princip se odnosi na odgovornost za neuhranjenost i glad u svijetu. Bit halal-hrane se ne može svesti na to da je ona čista, lijepa i ukusna onima koji imaju hrane, jer je hrana pravo svih ljudi i u našoj halal hrani može biti tuđeg haka. Odgovorni smo za to da halal hrana mora biti dostupna svim muslimanima i svim ljudima.

Forum je okupio je više od 2.500 učesnika iz različitih finansijskih i privrednih sektora iz 57 zemalja članica Grupe Islamske razvojne banke, te je održan pod visokim pokroviteljstvom čuvara dviju svetih džamija kralja Salmana bin Abdulaziza Al Sauda. U fokusu ovogodišnjeg Foruma bila je promocija halal industrije, te razgovor o načinima, sredstvima i inovativnim rješenjima za investiranje i prilikama za unutrašnju trgovinu u halal sektoru između zemalja članica, kao i na globalnom nivou.

Zajednica

bs-ba

2023-05-15T07:00:00.0000000Z

2023-05-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282501482983665

Islamska Zajednica