preporod

10 digitalnih biblioteka (2)

Prošli broj smo se upoznali s pet digitalnih biblioteka koje nam mogu koristiti: Open library, Project Gutenberg, Internet Archive, Wiley Online Library i World Digital Library, a ovaj put predstavljamo još pet sličnih biblioteka i baza

Free e-book

Free e-book (Besplatne e-knjige) je internetska baza za besplatno preuzimanje jedinstvenih elektroničkih knjiga. Možete kreirati besplatni nalog koji vam omogućava pristup besplatnim e-knjigama, ali samo pet puta mjesečno i samo u PDF formatu. Nakon toga morate čekati dok vam se ne omogući novo preuzimanje. Međutim, ako ne planirate čekati platforma omogućava pretplatu od 7,95 američkih dolara mjesečno i omogućava vam neograničeno preuzimanje u više formata osim PDF-a.

Smashwords

Platforma Smahswords nudi značajnu bazu književnih i drugih naslova. Možete odabrati da li ćete čitati e-knjige na mreži ili ih preuzeti. Obično možete preuzeti svaku e-knjigu u različitim formatima, uključujući one najpopularnije: PDF i EPUB.

PDF drive

„PDF Drive je vaš pretraživač za PDF datoteke. Od danas imamo 84,227,698 e-knjiga koje možete besplatno preuzeti. Bez dosadnih reklama, bez ograničenja preuzimanja, uživajte i ne zaboravite označiti i podijeliti ljubav!“– poruka je koja vas dočeka dolaskom na ovu internet platformu.

Scribd

Scribd nudi fascinantnu zbirku svih vrsta materijala za čitanje od običnih programa konferencije do prezentacija, udžbenika i naslova koji će biti korisni i istraživačima i onima koji žele pronaći dobar roman. Scribd je poprilično popularan i u Bosni i Hercegovini stoga se na njemu mogu naći i domaći naslovi, časopisi i druga korisna (ne)objavljena djela i radovi. Milioni dokumenata se svakodnevno objavljuju. Scribd je dugo bio besplatan, danas nije, ali još uvijek možete skinuti neke naslove za što morate Scribdu pokloniti npr. knjigu ili rad u elektronskoj formi. Također, Scribd je dobar jer možete steći uvid u neku knjigu s obzirom na besplatan određen broj stranica. Na kraju, možete kontaktirati osobu koja je objavila neku knjigu i zamoliti je za nju. Da, tada Scribd ostaje uskraćen vašeg doprinosa, ali najvažnije je da to nije nelegalno.

Slide share

Nije riječ o biblioteci i platformi kao raniji primjeri, ali je ovo itekako korisna platforma za pronalazak i razmjenu prezentacija iz različitih oblasti. Ova platforma će biti najkorisnija onima koji pripremaju prezetacije, radionice ili jednostavno školske projekte iz historije, geografije, mehanike, jezika, politike...

Kultura

bs-ba

2023-05-15T07:00:00.0000000Z

2023-05-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282548727623921

Islamska Zajednica