preporod

Lejletul-berat: Podsjetnik na mektepsku lekciju o Božijem određenju

Centralni program Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo povodom mubarek noći Lejletulberat upriličen je u Ferhadija džamiji, 6. marta, a izveli su ga članovi hora ovog Medžlisa.

(PREPOROD.INFO)

Pozdravnim riječima obratio se imam ovog džemata Muhamed-ef. Velić. On je iskazao riječi dobrodošlice prisutnima, izrazio zadovoljstvo da je džemat domaćin ove svečanosti, te podsjetio na neke odrednice ove noći.

„Ova noć je noć polovine mjeseca ša’bana, a njeni nazivi su još Noć oprosta i Noć milosti. Naš narod je zove Lejletul-berat, Noć sudbine. Prema hadisu koji bilježi Ibn Madže, kada nastupi ova noć, Gospodar je toliko milostiv i mnogo prašta. Preciznije, prašta svima osim dvojici. Prvi je onaj koji čini širk, a drugi je onaj u čijem srcu ima zla. Zbog toga naša poruka večeras može biti dova da nas Allah sačuva od širka i vlastiti trud da svoje srce očistimo od zla“, kazao je efendija Velić. Nakon učenja kur’anskih ajeta, interpretacije mevluda i ilahija, te proučenog zikra, prigodnim predavanjem se obratio glavni imam MIZ Sarajevo Abdulgafar-ef. Velić. Kako je poručio, ova noć je i prilika za podsjetiti se na mektepsku lekciju o vjerovanju u Božije određenje.

„Tačno je za svakog od nas propisano kad ćemo se roditi i kada ćemo preseliti na ahiret, ko su nam roditelji, koliko ćemo koraka napraviti, koliko djece imati, kroz kakve blagodati i kakva iskušenja prolaziti. Isto tako, kao muslimani vjerujemo da neki ljudski postupci mogu promijeniti sudbinu“, istakao je glavni imam Velić. Kazao je da čovjek može nekim postupkom promijeniti sudbinu.

„Mi vjerujemo u tu tvrdnju, jer je temeljena na riječima Muhammeda, a.s. Ne znamo šta nam nosi ova godina, pa je značajno da učimo dovu Gospodaru da nam podari snage da prevaziđemo iskušenja i zahvalnosti da možemo adekvatno reagovati na blagodati“, kazao je glavni imam.

Podsjetio je na slučaj žene koja je u Vijećnici srela hafiza Mahmuda Traljića i upitala za savjet o tome koje je kur’anske sure i ajete dobro učiti prilikom upućivanja dove. Nakon što je posavjetovao, ona se udaljila od njega i ubrzo se ponovo pojavila pred njim. Vratila se kako bi ga upitala kako njega, kad već zna Kur’an i brojne dove, njegove molitve nisu spasile zatvorske kazne koju je izdržavao. Odgovorio je kako nikad ne moli Allaha da mu da nešto drugo osim onoga šta mu je On propisao, te da je zadovoljan njegovom odredbom i vjeruje da je ona dobra za njega.

Podsjetio je i na jedan simbolički prikaz Ahmed-ef. Bureka koji je dovu predstavio kao silu koja može razbiti veliku stijenu koja pritišće čovjeka. Razbijena na male komade ipak ozlijedi čovjeka, ali on tako prođe bolje nego da ga je pritisla u svojoj cjelini. Ti komadići predstavljaju životne teškoće koje dova može olakšati.

Lejletul-berat se obilježava i kao noć u kojoj meleki počinju pisati sudbinu čovječanstva i svakog čovjeka pojedinačno za narednu godinu, a u tradiciji bosanskih muslimana poznata je i kao noć oprosta, sudbine i želja.

Medžlisi

bs-ba

2023-03-15T07:00:00.0000000Z

2023-03-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282617446978787

Islamska Zajednica