preporod

Švedska: „Cvijet Srebrenice“u centru Landskronea

A.H.H.

Ugradskom parku švedskog grada Landskrona, u subotu 11. marta, otkriveno je spomen-obilježje „Cvijet Srebrenice“.

Svečanosti priređenoj tim povodom prisustvovali su kao specijalni gosti Aziz-ef. Hasanović muftija Islamske zajednice u Hrvatskoj, Damir Peštalić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica i ambasador Bosne i Hercegovine u Danskoj Emir Poljo. Nosilac aktivnosti koje su dovele do postavljanja spomen-obilježja u centralnom dijelu grada bio je džemat Landskrone sa Suad-ef. Kazaferovićem na čelu. U izjavi za Preporod efendija Kazaferović navodi da je postavljanjem spomen-obilježja 11. mart 2023. postao historijski dan za Bošnjake u Švedskoj, a i šire.

Podsjeća da su razgovori s gradskim vlastima o uspostavi spomen-obilježja žrtvama genocida u Srebrenici počeli prije nekoliko godina kada je održan Festival fotografija u okviru kojeg su gradske vlasti upriličile i izložbu Zijaha Gafića i njegovih fotografija masovnih grobnica otkrivenih na području Srebrenice, Zvornika i drugih okolnih mjesta.

„Zvaničnu dozvola za izgradnju spomen-obilježja žrtvama genocida smo dobili nakon što smo prezentirali općinskim vlastima haške presude za genocid počinjen u Srebrenici“, kaže Kazaferović ističući ulogu Elvira Mešanovića, člana Gradskog vijeća Landskronea, u dobivanju ove dozvole. „Sve je bilo lakše zahvaljujući članu Gradskog vijeća Bošnjaku Elviru Mešanoviću koji je uspostavio ove razgovore s gradskim vlastima i zajedno s gradonačelnikom Landskronea Torklida Strandberga najzaslužniji za dobivanje dozvole za ovo spomen-obilježje“, kaže efendija Kazaferović. Otkrivanje spomen-obilježja su popratili i švedski mediji, te za tu priliku napravili intervju s dvoje mladih ljudi koji su preživjeli genocid u Srebrenici a danas žive u Švedskoj.

Islamska zajednica Bošnjaka u Švedskoj ima blizu 18 hiljada članova. U 2013. godini uspjeli su s državom dogovoriti da Poreska uprava ubire članarinu od članova koju koristi sama Zajednica. „To nam je olakšalo funkcionisanje naše zajednice“, kaže Kazaferović, te ističe rad Omladinske sekcije koja radi raznovrsne projekte koje finansira država.

Omladinska sekcija je kao partner Udruženju imama Ilmija Švedska uradila prijevod knjige Vrisak do neba Hazete Hamzić-Salihović čija promocija je upriličena u Džematu Landskrona dan prije otkrivanja spomen-obilježja žrtvama genocida u Srebrenici. Promotori su bili i ume izdavača Udruženja imama Ilmija Švedska prof. Suad-ef. Kazaferović, koji je ujedno i predsjednik ovog udruženja, te dr. Ašk Daši i prof. Halima Jusufović.

Džemat Boras, jedan od 26 džemata u okviru Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj, krajem protekle godine postavio je u haremu džamije spomen-obilježje Cvijet Srebrenice.

U Švedskoj, prema informacijama iz Ambasade BiH u Švedskoj, živi oko 80.000 osoba porijeklom iz Bosne i Hercegovine, koji prema brojnosti spadaju u treću imigrantsku grupu u toj skandinavskoj zemlji.

Mozaik

bs-ba

2023-03-15T07:00:00.0000000Z

2023-03-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282759180899555

Islamska Zajednica