preporod

Iran i Saudijska Arabija obnavljaju odnose

Iran i Saudijska Arabija dogovorili su 10. marta, nakon četiri dana tajnih razgovora u Pekingu između visokih sigurnosnih dužnosnika dvije zemlje, da će obnoviti odnose nakon sedam godina neprijateljstava koja su ugrožavala stabilnost i sigurnost u Perzijskom zaljevu i pridonijela sukobima na Bliskom istoku od Jemena do Sirije, izvještavaju agencije.

Dvije zemlje zahvalile su Kini na organizaciji pregovora, te Iraku i Omanu koji su bili domaćini pregovora 2021. i 2022. godine za postizanje sporazuma koji će, kako se navodi, pozitivno utjecati na sigurnost i ekonomiju Bliskog istoka.

Dogovor uključuje potvrdu da će poštovati suverenitet država i nemiješanje u unutarnja pitanja, objavljeno je u Teheranu i Rijadu koji su dogovorili da će “obnoviti diplomatske odnose i ponovno otvoriti ambasade i misije u roku od ne više od dva mjeseca”.

Po dogovoru, Saudijska Arabija i Iran saglasni su da će aktivirati sporazum o sigurnosnoj saradnji potpisan 2001. te još jedan raniji dogovor o trgovini, privredi i ulaganjima. Potpise na dogovor su stavili iranski sigurnosni dužnosnik Ali Šamhani i saudijski savjetnik za nacionalnu sigurnost Musaed bin Mohamed Al-Aiban. Najviši kineski diplomat Wang Yi rekao je da je obnova odnosa između Saudijske Arabije i Irana “pobjeda” za dijalog i mir. Kina će i dalje igrati konstruktivnu ulogu u rješavanju gorućih pitanja u današnjem svijetu i dokazati svoju “odgovornost” velike nacije, rekao je Wang. Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da su Sjedinjene Države primile na znanje izvješće o dogovoru i da pozdravljaju sve napore kojima se želi prekinuti rat u Jemenu, zaustaviti napadi na Saudijsku Arabiju i smiriti napetosti na Bliskom istoku.

Dvije vodeće bliskoistočne zemlje spore se godinama i podržavaju suprotstavljene strane u posredničkim ratovima od Jemena do Sirije i drugdje.

Saudijska Arabija prekinula je 2016. odnose s Iranom nakon što je napadnuta njezina ambasada u Teheranu u kontekstu spora dviju zemalja oko pogubljenja šijitskog svećenika u Saudijskoj Arabiji.

Iranski ministar vanjskih poslova Hosein Amirabdolahian rekao je da normalizacija odnosa otvara velike prilike za obje zemlje i za Bliski istok, najavivši daljnje korake.

“Politika susjeda, kao ključni stup iranske vanjske politike, snažno napreduje u pravom smjeru i diplomatski aparat aktivno priprema daljnje regionalne korake”, objavio je Amirabdolahian na Twitteru. Visoki iranski sigurnosni dužnosnik Ali Šamhani rekao je da je dogovor podržao vrhovni iranski vođa Ajatolah Ali Hamenei.

Iračko Ministarstvo vanjskih poslova, koje je odigralo značajnu ulogu u zbližavanju Teherana i Rijada, izjavilo je da Bagdad pozdravlja ovaj sporazum, te kako se nada da će to otvoriti novu stranicu u diplomatskim odnosima između dvije zemlje. Tursko Ministarstvo vanjskih poslova također je naglasilo da je obnavljanje odnosa između Irana i Saudijske Arabije važan korak koji će doprinijeti sigurnosti i stabilnosti regije. Libansko Ministarstvo vanjskih poslova je istaknulo da će ovaj sporazum imati pozitivan utjecaj na sve regionalne odnose. Generalni sekretar Hizbullaha Hasan Nasrallah opisao je sporazum kao dobar zaokret u regiji.

S druge strane, izraelski mediji su prenijeli riječi izraelskog zvaničnika koji je rekao da će saudijsko-iranski sporazum utjecati na mogućnost normalizacije odnosa između Rijada i Tel Aviva.

Globus

bs-ba

2023-03-15T07:00:00.0000000Z

2023-03-15T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/283223037367523

Islamska Zajednica