preporod

Ujediniti snage i odbiti zlo od svih građana Bosne i Hercegovine

U okviru ramazanskih posjeta reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je boravio u u povratničkim medžlisima na području Muftiluka tuzlanskog i Muftiluka goraždanskog

Tokom ovih posjeta reisu-l-ulema se susreo s povratnicima, njihovim predstavnicima u političkom životu i imamima uputivši im poruku ohrabrenja i podrške.

„Cilj nam je da i u ovo uvjetima pandemije obiđemo naše medžlise i susretnemo se s našim imamima. Mislim da je jako važno i činimo sve da naši džemati na području RS funkcioniraju koliko god je to moguće u jednom sigurnom ambijentu“, kazao je reisu-l-ulema Kavazović koji je, u pratnji muftije tuzlanskog Vahid-ef. Fazlovića, posjetio Memorijalni centar u Potočarima gdje je obišao šehitluke, te je razgovarao s direktorom Emirom Suljagićem i Ševketom Hafizovićem, predsjedavajućim Upravnog odbora. Reisu-l-ulema je održao sastanak s političkim predstavnicima Bošnjaka u Srebrenici, a glavni imam Medžlisa Srebrenica Damir-ef. Peštalić ukazao je na važnost fonda za povratničke džemate putem kojeg Islamska zajednica snažnije brine o svim džematima u manjem.

U Muftiluku goraždanskom reisu-l-ulema Kavazović je, u pratnji muftije goraždanskog Remzije ef. Pitića, posjetio Foču, gdje je domaćin u Aladža-džamiji bio glavni imam Miralem ef. Hodžić.

„Ono što se u posljednjih dana događa u Bosni i Hercegovini, pa i posljednjih mjeseci, stanje je koje upozorava da se ponovo u nekim krajevima naše domovine Bosne i Hercegovine aveti prošlosti pomalo bude, oživljavaju, dobijaju na intenzitetu. Mislim da je šutnja ohrabrivanje tih snaga koje žele ponovo vratiti povijest pred naše oči da je gledamo tešku i krvavu. Svi se trebamo dozvati pameti i ujediniti naše snage da to zlo odbijemo od sebe i od svih građana Bosne i Hercegovine i to je jako važno“, poručio je reisu-l-ulema iz Foče i istakao da odgovorni ljudi u ovoj državi moraju razumijeti svoju ulogu, njihova je uloga ipak najvažnija, a to da štite svakog pojedinca i svakog građanina, da štite mir prije svega, i da, naravno, svojim primjerom pokazuju kako je moguće živjeti u miru jedni sa drugim ovdje u našoj domovini Muftija Pitić je o ovoj posjeti kazao: „Drago mi je što je reisu-l-ulema našao vremena i ovog ramazana da nas posjeti kao što nas posjeti i svake godine i to je zapravo i veličina Islamske zajednice u cijelini. U uvjetima kakvi jesu možemo kazati da smo uspjeli održati kontinuitet svega onoga što ramazan čini ramazanom, i ništa što ramazan čini ramazanom niti jednog trenutka nije dovedeno u pitanje.“

Zajednica

bs-ba

2021-05-01T07:00:00.0000000Z

2021-05-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/281517933979438

Islamska Zajednica