preporod

Prehrambeni paketi za najugroženije članove društva

U Istiklal džamiji u Sarajevu 26. aprila počela je podjela prehrambenih paketa penzionerima Islamske zajednice i najugroženijim članovima udruženja koja pomažu socijalnougroženim osobama

S. SALIć

Organizator ove humanitarne akcije je Ured za društvenu brigu Rijaseta koji tokom cijele godine, a posebno u mjesecu ramazanu, provodi različite vidove aktivnosti od kojih su i ovakve dodjele prehrambenih paketa socijalno ugroženim kartegorijama.

Prehrambeni paketi u vrijednosti od po oko 50KM upućeni su u muftijstva, medžlise i džemate u kojima je registrovana povećana potreba za ovom vrstom pomoći. Paketi su osigurani u saradnji Direkcije vakufa Republike Turske i Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH. „Ovom prilikom smo širom Bosne i Hercegovine našim sugrađanima koji su u potrebi uputili oko tri hiljade prehrambenih paketa. Akciju realizujemo u saradnji sa Vakufskom direkcijom IZ i Međunarodnim forumom solidarnosti EMAUS“, izjavila je za Preporod.info Emina Bešlija iz Ureda za društvenu brigu. Rukovodilac odjela za projekte Vakufske direkcije IZ, Asmir Neimarlija je istakao da je ova donacija značajna za Islamsku zajednicu a da je dio dugogodišnje saradnje sa donatorom iz Turske. Senida Karović, predsjednica Unije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo navela je da je ovo jedna od redovnih ramazanskih aktivnosti, kada svojim članovima obezbjeđuju ovakav vid pomoći.

„Sa Rijasetom IZ, odnosno sa Uredom za društvenu brigu već godinama sarađujemo i nisu nas nikada iznevjerili, na čemu smo im beskrajno zahvalni. Oni nama, pored ovakvih paketa sa prehrambenim artiklima, doniraju i mesne prerađevine koje raspoređujemo svojim članovima“, rekla je Karović. Predsjednik Skupštine Udruženja logoraša Novi Grad Sarajevo ‘92-’96 Amir Smječanin je istakao da je svaka pomoć dobrodošla, naročito u ramazanu. „Mi smo i prije ove pandemije bili ugrožena kategorija, upravo zbog toga što je državna nebriga prema ovoj populaciji dovela ih na prosjački štap. Zahvaljujemo se Rijasetu i Uredu za društvenu brigu koji se naših članova kontinuirano svake godine po nekoliko puta sjete ovakvim akcijama“, rekao je Smječanin prilikom preuzimanja paketa.

Zajednica

bs-ba

2021-05-01T07:00:00.0000000Z

2021-05-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/281543703783214

Islamska Zajednica