preporod

Pitanja

NA PITANJA ODGOVARA: ENES LJEVAKOVIć, FETVA-I EMIN Pitanja se mogu postavljati i dostavljati na sljedeće adrese: e-mail: enesljevakovic@yahoo.com Fakultet islamskih nauka, Ćemerlina 54, 71 000 Sarajevo ili redakciji Preporoda

Pitanje: Trudnica sam u šestom mjesecu trudnoće. Dijagnosticiran mi je gestacijski dijabetes i hipertenzija, a terapija za to je dijabetička dijeta koja se sastoji od 6-8 obroka dnevno. Sa tom dijagnozom nisam u mogućnosti da postim dolazeći mjesec ramazan. Nakon poroda, uz Allahovu pomoć, želim da dojim dijete što duže, tako da može proći više ramazana, a da ih ne budem mogla postiti. Možete li mi reći da li sam dužna dati fidiju za ovaj mjesec ramazan i naredne, ili trebam te dane napostiti kad budem u mogućnosti?

Odgovor: Trudnica i dojilja koje se boje za svoje ili zdravlje svoga djeteta, imaju opravdanje da ne poste tokom perioda trudnoće ili dojenja, ali su obavezne napostiti propuštene dane. S obzirom na to da je prvi zamjenski ibadet za propuštene dane posta napaštanje istog broja dana, pa tek ako se to ne može izvršiti onda se primjenjuje alternativni propis, a to je fidija, savjetujemo Vam da pokušate napostiti propuštene dane. Iako imate namjeru dugo hraniti dijete svojim mlijekom, samo Allah zna koliko će to biti, i koliko ramazana nećete biti u stanju postiti. Prema tome, kada budete u stanju da postite, pokušajte napostiti sve propuštene dane, ili onoliko koliko ste u stanju, a za dane koje ne možete da napostite trebate primjeniti alternativni propis, a to je fidija. Nema potrebe da odmah dajete fidiju. To ćete učiniti kada se potvrdi nemogućnost napaštanja propuštenih dana posta. Allah nikoga ne zadužuje preko njegovih mogućnosti.

Pitanje: Kako se tretiraju zalihe repromaterijala na dan obračuna zekata, jer se ne radi o gotovom proizvodu, a nominalna vrijednost zalihe repromaterijala nije ista sa utrošenom, s obzirom na to da nastaje određeni procenat škarta?

Odgovor: Zekat se obračunava na ostvareni prihod od prodatih proizvoda kao i na repromaterijal koji se koristi u proizvodnji, te finalni proizvod na kraju zekatske godine. Repromaterijal se obračunava prema cijeni za koju bi se isti mogao kupiti na dan izdvajanja zekata. Finalni proizvod koji se nalazi na lageru (neprodat) obračunava se tako što će se obračunati samo vrijednost utrošenog repromaterijala, bez uračunavanja uloženog rada. Repromaterijal koji se nabavlja radi (pre)prodaje također podliježe obavezi zekata, poput ostalih vrsta trgovačke robe. (Vidjeti: Muhammed Sulejman el-Eškar i drugi, Ebhas fi kadaja ez-zekat el-mu‘asire, 2/906)

Pitanje: Može li se koristiti Bilans stanja i uspjeha kao relevantan dokument za obračun zekata, jer u tom dokumetu su detaljno obračunati svi rashodi, prihodi, potraživanja, dugovanja, porezi i dr.?

Odgovor: Bilans stanja i uspjeha može se koristiti za obračun zekata, ukoliko se on obračunava na kraju kalendarske godine, s obzirom da se zekat uplaćuje na čistu dobit, nakon umanjenja svih obaveza i troškova, što je vidljivo i precizno pojašnjeno u Bilansu. Međutim, ukoliko se zekat obračunava na kraju zekatske godine, npr. u ramazanu, onda se u obzir uzima aktuelno stanje na računu (novi bilans stanja) na dan obračuna zekata, a ne bilans stanja utvrđen na kraju kalendarske godine, uključujući i potvrđena potraživanja, uz izuzimanje dugovanja prema drugim licima.

Pitanje: Postoji li smetnja da se zekat obračunava prema gregorijanskom kalendaru uz korištenje procentne stope od 2,5776%, kako bi se vremenski uskladio sa godišnjim finansijskim izvještajem?

Odgovor: U osnovi, obaveza izdvajanja zekata nastupa završetkom zekatske godine, koja započinje ispunjenjem uslova nisaba. Mada se zekat i svi drugi šerijatski propisi računaju po lunarnom kalendaru, nema zapreke da se zekat obračuna na kraju kalendarske godine po stopi od 2,5776 % s obzirom da se dolazi do željenog rezultata – čišćenje imovine od Božijeg hakka na godišnjem nivou, ukoliko osnovni način obračuna (lunarna godina) predstavlja znatnu teškoću. Princip olakšavanja u izvršavanju vjerskih obaveza, ako se pojavi znatna poteškoća, potvrđen je u šerijatu. Na njega ukazuje i poznato fikhsko pravilo „poteškoća zahtijeva olakšicu“.

Pitanje: Posjedujem određenu ušteđevinu i znam da na nju trebam izdvojiti zekat, međutim, prije neki dan sam prodala svoj automobil i dobila novac za njega. Sutradan sam otišla u drugu auto kuću i naručila novo auto, potpisala ugovor i dala 1000 $ depozita. Ostatak novca trebam isplatiti kad auto stigne, a to će, ako Bog da, biti za nekoliko mjeseci. Napominjem da je ugovor između mene i nabavljača potpisan. Da li trebam izdvojiti zekat na sav novac koji se nalazi na mom računu, ili da odbijem ovo što moram platiti za auto?

Odgovor: Ukoliko se vrijednost nisaba posjeduje na početku i na kraju zekatske godine, a u Vašem slučaju to je u mjesecu ramazanu, zekat se izdvaja na ukupnu imovinu koja se posjeduje u trenutku izdvajanja zekata, bez obzira što je jedan dio nje pridodat u skorije vrijeme. Prema tome, potrebno je da izdvojite zekat i na imovinu koju ste dobili prodajom auta, iako ste potpisali ugovor o kupovini drugog, budući da je novac namijenjen za kupovinu automobila još uvijek u vašem punom posjedu, a ne u posjedu prodavca automobila. Obaveza isplate cijene nastaje po preuzimanju predmeta kupoprodaje, a do tada prodavac garantuje za njeg, što znači da je prije primopredaje cijena u vlasništvu kupca, a roba u vlasništvu prodavca. Izdvajanje zekata u ovoj situaciji dodatno će očistiti i uvećati vaš imetak, a vaše srce, dušu i um učiniti spokojnim i zadovoljnim i udaljiti vas od bilo kakvih nedoumica i sumnji. A Allah najbolje zna.

tuzlanskog, je uputio čestitike svima koji su na bilo koji način pomogli mladom hafizu na putu čuvanja Časne Allahove riječi i izrazio nadu da će hafiz Čokić nastaviti ovaj put po uzoru na svog muhaffiza.

Na kraju svog obraćanja dr. Hatunić je poručio: „Mi ćemo nastaviti raditi na polju čuvanja Kur’ana, nećemo se umoriti, istrajno ćemo raditi na tome sve dok iz svake naše kuće ne bude isijavao Kur’an.“

Prisutnima se obratio i dr. Rifet-ef. Šahinović, izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koji je govorio o važnosti i vrijednosti učenja Kur’ana sa posebnim osvrtom na primjenu kur’anskih poruka u životu vjernika.

Duhovnost | Pitanja

bs-ba

2021-05-01T07:00:00.0000000Z

2021-05-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/281642488031022

Islamska Zajednica