preporod

Poštujemo li dovoljno naš sveti ramazan

Ramazanski (dv)ogled

B. PERVA

Kako, pokatkad, bez ikakve potrebe, i ako imaju opravdan razlog da taj dan ne poste, žene pod hidžabom, kad su se i svojom odjećom identificirale sa muslimankom, mogu javno mrsiti i tako u očima prolaznika davati zatamnjenu sliku svog odnosa prema vrijednostima vjere?!

Proljetno sunce izmamilo je šetače i kahvopije u sarajevske bašče. Usprkos činjenici da je ramazan, da postači ne zalaze u restorane i kafiće, ugostiteljske bašče su prilično popunjene. Šetajući gradom, negdje na Trgu Alije Izetbegovića, u bašči jednog kafića, za oko su mi zapele dvije žene pod hidžabom koje su ispijale kahvu. Ne ulazeći u to jesu li mogle ili nisu mogle postiti taj dan, i ne osporavajući njihovo lično pravo da poste ili ne poste, niti želju da se oblače ovako ili onako, mogle su svoj kahvopiski ćejf obaviti u kućnom ili nekom drugom skrivenom ambijentu. Jer, javno konzumiranje kahve u vrijeme posta žene pod hidžabom odaslalo je negativnu sliku postačima i ljudima koji ne poste, a duboko poštuju post i postače.

Gledajući taj prizor prisjetio sam se mojih komšija iz zavičaja, kršćana i hrišćana, koji tokom ramazana pred postačima muslimanima ne bi ni pušili, a kamo li kahvu pili i jeli. Respektovali su i komšije muslimane i njihov sveti mjesec ramazan. Sjećam se jednog detalja iz djetinjstva. Igrali smo fudbala. Postili i igrali. Jedan od dječaka je zaboravio da posti te otrčao do obližnje česme da se napije vode. U to vrijeme putem je naišao komšija, sad već pokojni Josko, i glasno, da svi čujemo, naružio našeg drugara: „Reći ću te hodži Ahmetu da si mrsio.“Dječak se kao iza sna trznuo i izvinuo se starom katoliku što ga je zatekao na česmi, govoreći da je zaboravio na post.

Pokojni Josko ga je potapšao po ramenu i obećao da ga neće kazati hodži i babi mu. I održao je riječ. Kome god od njih dvojice da ga je rekao dječak bi dobio batine. Naš imam rahmetli Ahmed ef. Ćosić tada je imao pravo da prema neposlušnim mekteblijama primijeni šipku i u sokaku, a kamoli u mektebu.

Ramazan | Mubarek Olsun!

bs-ba

2021-05-01T07:00:00.0000000Z

2021-05-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282041919989550

Islamska Zajednica