preporod

Svečano otvorena džamija u Željuši

„Ovo je džamija izgrađena na najlakši mogući način. Toliko je nafake bilo u ovom projektu da se to jednostavno ne može opisati“, kazao je El Fakawy

H. EMINOVIĆ

Presijecanjem vrpce mostarski muftija Salem ef. Dedović i direktor Odjela kuvajtske organizacije Rahma za Bosnu i Hercegovinu Ayman El Fakawy otvorili su 19. aprila novoizgrađenu džamiju u Željuši. Džamija u Željuši izgrađena je tokom protekle godine i kako je to istaknuto u zvaničnim obraćanjima imala je svoje berićetno sudbinsko određenje i nafaku. Ukupna vrijednost procijenjena je na iznos od oko 240.000 KM. Uz džamiju bit će izgrađena i zgrada mekteba sa pratećim objektima.

„Ovo je džamija izgrađena na najlakši mogući način. Toliko je nafake bilo u ovom projektu da se to jednostavno ne može opisati“, kazao je El Fakawy. Premda je njihova primarna aktivnost stipendiranje studenata džamija u Željuši, ipak jedna od stotinjak koje su izgradili. Nije im, kažu, stalo do eksponiranja i reklamiranja, jer su im u prvom planu Božije zadovoljstvo i biti na pomoći drugima.

Otvaranje nove džamije za muslimane u Mostaru donosi posebne vedrine i optimizam. Džamija je dobila ime Emel što u prijevodu na bosanki jezik znači nadu. „I ova džamija i ovaj mubarek ramazanski dar ovome džematu koji dolazi velika je nada i veliko osvježenje i zbog toga smo svi radosni i dijelimo ovu radost“, istakao je mostarski muftija Salem ef.

Dedović. On se zahvalio predstavnicima Kuvajtske organizacije na uloženim sredstvima i na realiziranim projektima u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Izgradnjom džamije u Željuši, naglasio je, mještani ovog naselja dobili su mnogo, jer će u njoj nove generacije naučavati i educirati se o svojoj vjeri. S obzirom da je većina sadašnjih džematlija već ranije morala napustiti rodna sela u Istočnoj Hercegovini i druga mjesta pogođena ratnim stradanjima muftija je poručio da će njihovo zajedničko okupljanje biti poticajno za jačanje zajedništva ali i da ni u kom slučaju to ne znači i zaboravljati rodne zavičaje i rodna sela. „Mi ostajemo opredijeljeni da u svakom džematu gdje su postojale naše džamije okupljamo našu zajednicu“, kazao je muftija.

U bjelopoljskom naselju Željuša gdje su svoje posjede nekada davno imale ugledne mostarske porodice ranije nikada nije bio izgrađen vjerski objekat. U tom smislu interesantan je podatak da su mještani 1.1.1910 godine, (službeno Salih Omanović i Mustafa Bubalo članovi džemata Potoci) od Kotarskog vakufskog povjerenstva u Mostaru tražili „da im se napravi mekteb i hodžinska kuća gdje bi mogli uz ramazan i u druge dane, osim što bi tu djeca učila, sastajati se da im hodža vazu-nasihat kaziva, i tako ih u vjeri podučava“. Ujedno su tražili da im se imenuje i mektepski hodža sa primjerenom plaćom za uzdržavanje. Tada je džemat imao oko stotinu stanovnika, danas, pak oko 50 domaćinstava.

Medžlisi

bs-ba

2021-05-01T07:00:00.0000000Z

2021-05-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282218013648686

Islamska Zajednica