preporod

Kandi - poklon koji vrijedi, projekti koji mnogo znače

Iz džamije u Petrovicama došao je još jedan projekat koji ovaj džamat, ali prvenstveno imama, izdvaja u Tuzli, ali i šire

E.S.

Jedan od čestih komentara koji se tiče rada s mladima jeste činjenica da nedostaje edukativno-zabavnog sadržaja koji bi bio prožet islamom. Tako da je mnogim muallimima poznato kako nedostaje knjiga, filmova, kvizova i drugog sadržaja namijenjenog za rad s djecom. Brojni projekti koji su se pojavili u Bosni bili su nerijetko prijevodi s arapskog i turskog jezika. Jedan od domaćih projekata za mlade koji se pojavio ove godine jeste slikovnica Kandi autora Eldina ef. Mehmedovića, imama Šehidske džamije u Petrovicama koji već duži niz godina uvodi brojne inovativne sadržaje u svoj muallimsko-imamski rad. Njegove radionice, između ostaloga, nude edukaciju mladih u oblasti dizajna, produkcije i sl.

Kandi kao potreba i rezultat iskustva

Cilj slikovnice Kandi bio je da se probuditi mašta, potakne kreativnost i usmjeri dijete prema osnovnim islamskim principima. Slikovnica je nastala, prije svega, kao edukativni materijal za kćerku bračnog para Mehmedović kroz koji je ona učila o vjeri, te usmjeravala svoju maštu i kreativnost. „Ubrzo smo ovaj način rada i odgojno-obrazovnu metodu ponudili djeci u mektebu uzrasta od 4 do 10 godina, gdje su oni kroz smijeh, zabavu, ilustracije, mozgalice počeli učiti o vjeri, više ih je zanimalo, jer ipak poznato je da ‘Slika govori više od hiljadu riječi’. Slike i žive boje djecu su privukle i mnogo puta im je neka boja, neki predmet ili biljka bili podsjetnik na ono što su radili u mektebu. U potrazi za potrebnim materijalima za naše kućne i mektebske radionice uvidjeli smo potrebu za nečim sličnim na tržištu, što bi većini bilo prihvatljivo i pristupačno, pa smo svoje ideje oblikovali u Kandi - poklon koji vrijedi, slikovnicu dostupnu i pristupačnu velikoj većini“, kazao je efendija Eldin.

Veća pažnja prema djeci

Danas je veliki izazov pripremiti zanimljiv sadržaj edukativnog tipa za djecu kada se uzme u obzir mnoštvo čisto zabavnog sadržaja za djecu koji nema nikakve veze s vjerom i edukacijom. Stoga, svaki ulazak u ovakve projekte treba iza sebe imati iskustvo u radu s djecom te komunikaciju s roditeljima.

„Cilj svakog odgajatelja je ostvariti pozitivnu komunikaciju s djetetom, koja će završiti realizacijom tj. usvajanjem sadržaja. Upravo ova osjetljiva kategorija našeg društva je vrlo znatiželjna i zaigrana, u fazi kada upijaju sve što imaju priliku. Tu priliku mi roditelji, odgajatelji, učitelji, muallimi moramo znati i pokušati iskoristiti na jedan dobar i pozitivan način. Zato nam je u ovom segmentu potrebna veća pažnja prema njima, kako bi što lakše usvojili nastavni sadržaj, koji mora biti kreativan, odnosno pobuđivati znatiželju djeteta i njegovu volju za učenjem“, kazao je o svom iskustvu ef. Eldin i poručio: „Ova slikovnica je rezultat težnje da se imamski poziv i grafički dizajn koji je moj hobi, povežu i nadam se da sam uz Allahovu pomoć barem napravio neki korak ka tom cilju.“

Kroz rad sa djecom na mektebskoj pouci Eldin je potrebu da se dodatno angažuje i usmjeri svoja znanja, kreativnost i sposobnost u pripremanje materijala koji će motivirati djecu da kroz igru nauče nešto više o vjeri. S obzirom na lepezu aktivnosti koje održava u džamiji, bilo je teško odvojiti vrijeme za pripremu ovog materijala te je zahtijevalo dodatan napor kako bi ovo djelo, tada izazov, ugledalo svjetlo dana, jer se zaista radi o osjetljivoj kategoriji našeg društva. Osim toga djeca su najiskreniji kritičari: ako im se svidi to i prihvataju, ako ne oni se teško mogu uvjeriti da je nešto dobro, korisno ili potrebno.

Slikovnica se sastoji od raznovrsnog sadržaja kao što su ilustracije, mektebske lekcije, bojanke, zadatke, naljepnice, mozgalice, izrađivanje door hangera i zabavne kocke, a sve to prati avatar djevojčice s mahramom. Slikovnica je povezana QR kodovima, sadrži 25 stranica. Korica je plastificirana, a papir je vrhunskog kvaliteta. Edukativna slikovnica Kandi može se nabaviti pozivom na broj 062/915-169, putem maila mehmedovic.eldin@gmail. com ili stranice www.fb.me/KandiTuzla, kao i putem facebook profila Eldin Mehmedović.

Džemat i imam kojima su mladi zaista budućnost

Današnja džamija u Petrovicama prvenstveno je bila mesdžid čija je gradnja započela 2001. godine. Svečano otvorenje bilo je 2017. godine kojem je prisustvovalo više od 5.000 ljudi iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine. Džamija pored džamijskog prostora posjeduje i pomoćni objekat koji se nalazi u dvorištu kao i dječije igralište. Simbolično je nazvana Šehidskom, jer je ovaj kraj Tuzle poznat po tome da je za odbranu svoje domovine dao najmlađeg šehida i šehide koji su generalno mladi položili živote u odbrani iste. Od juna 2017. godine Eldin ef. Mehmedović je angažiran kao imam, hatib i muallim u ovoj džamiji i riječ je o imamu koji je dao novu vrijednost sveukupnom imamskom radu, od humanitarnih akcija do inovativnih radionica za mlade s obzirom da efendija Eldin bavi i video produkcijom i grafičkim dizajnom. U fokusu ovog džemata i jesu mladi. „Početkom ove godine položen je kamen-temeljac za izgradnju novog objekta koji će imati mektebsku učionicu/amfiteatar, čajhanu, biblioteku, abdesthanu i mokri čvor. Trenutno uređujemo jednu prostoriju u kojoj će biti smještena igraonica te u drugom dijelu iste opremamo modernu omladinsku prostoriju pogodnu za druženje, te mnoge druge sadržaje koje organiziram u dogovoru s omladinom. U planu smo do kraja godine, zelenu površinu u haremu džamije urediti u park sa fontanom, klupama i stazama za šetanje“, kazao je efendija Eldin koji, naravno, ne zapostavlja ni sada već tradicionalne dopunske džematske aktivnosti. Za period od 4 godine, sufaru je pri džematu završilo 60 ljudi, halkama Kur’ana redovno prisustvuje 35 džematlija, mektebsku nastavu pohađa 55 učenika, a godišnje se organiziraju minimalno dvije ekskurzije za džematlije i mekteblije. Svake sedmice se održavaju edukacije i radionice za 30 žena koje vodi muallima Emina Mehmedović.

Iako nije riječ o velikom po brojnosti džematu, ali ni po infrastrukturi kako je to slučaj u drugim džematima, ovaj džemat i imam su zaista jedno posebno bogatstvo u Islamskoj zajednici.

Obrazovanje

bs-ba

2021-05-01T07:00:00.0000000Z

2021-05-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282260963321646

Islamska Zajednica