preporod

Ramazanske poruke do vjernika putem televizije i interneta

M. BILČEVIĆ

Medžlis Zenica je u proteklom periodu uložio velike napore kako bi ovogodišnja ramazanska atmosfera doprla do srca svakoga vjernika

Ovogodišnji ramazan na području Medžlisa Zenica, iako obilježen pandemijom koja je okupirala cijeli svijet, dočekan je lijepim sadržajima sa velikim iščekivanjem svih vjernika. Medžlis Zenica je u proteklom periodu uložio velike napore kako bi ovogodišnja ramazanska atmosfera doprla do srca svakoga vjernika. Iako smo i ove godine lišeni osjećaja puhih džamija tijesnih za vjerničku sreću i zadovoljstvo zbog dočeka najdražeg gosta, potrudili smo se da barem virtuelnim putem pomoću malih ekrana i internet sadržajima upotpunimo iftarsku i sehursku atmosferu. Tim povodom smo u saradnji sa imamima i polaznicima mekteba pripremili prigodne video emisije pod nazivom Ramazanske teme, a koje govore o aktuelnim pitanjima i obrađuju tematiku pohvalnih osobina koje treba istaći u ovom mubarek mjesecu. Također, Mreža mladih našeg Medžlisa je dala svoj doprinos i pripremila serijal kur’anskih i hadiskih poruka pod nazivom Ramazanska poruka – predaja dana, ali su nam prenijeli i svoje impresije ramazanske atmosfere pod naslovom Doživljaj ramazana. Svi navedeni sadržaji, njih šezdeset, bit će emitovani na našim oficijelnim kanalima kao i u saradnji sa RTV Zenicom, u njihovom iftarskom programu. Također, bitan spomena jeste i serijal emisija koje uređuje i vodi koordinator Mreže mladih našeg Medžlisa Kenan Hodžić a koji će biti realiziran sa imamima i drugim gostima također u iftarskom i sehurskom programu RTV Zenica.

„Potrudili smo se da i ove godine džematsku atmosferu približimo džematlijama, posebno onima na koje smo apelovali da kao rizične kategorije svoje ibadete obavljaju u atmosferi svojih domova. Predramazanski program kao i programi kojima ćemo obilježiti mubarek noći i dane u ovom ramazanu bit će emitovani putem naših platformi ali i u programu lokalne televizije. Novo virtuelno vrijeme koje živimo i savremenu tehnologiju koja nas okružuje, trebamo iskoristi u dobru i približavanju jednih drugima“, kazao je glavni imam Medžlisa Zenica mr. Jakub ef. Salkica. Želja nam je da našim džematlijama ponudimo sadržaje koje mogu pratiti iz svojih domova iako smo zbog reduciranih sadržaja i ove godine spriječeni da u zajedničkom ibadetu dočekujemo iftarske i sehurske trenutke, a posebno, mubarek događaje iz naše islamske historije koji nas nadopunjuju svojim poruka. Koristimo priliku da pozovemo sve muslimane i muslimanke da se pridruže našim virtuelnim platformama, web portalu, youtube i facebook kanalu i da prate naše zanimljive i korisne sadržaje.

Medžlisi

bs-ba

2021-05-01T07:00:00.0000000Z

2021-05-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282286733125422

Islamska Zajednica