preporod

Bio je primjer bosanskog imama

E. SPAHIĆ

Ahmet ef. Rahmanović, dugogodišnji glavni imam MIZ Prijedor i MIZ Kotor Varoš, koji je na Ahiret preselio 10. aprila 2021. godine u 65 godini, ukopan je na mezarju „Greda“u Sanskom Mostu. Dženazu mu je ispred Hamzibegove džamije klanjao sin Mevludin ef. Rahmanović. Prisutnima se biranim riječima obratio muftija bihaćki hafiz Mehmed ef. Kudić poručivši kako je Ahmet ef. primjer i paradigma bosanskog imama koji je sa svojim džematlijama dijelio i dobro i zlo. Prije dženaze proučena je i hatma-dova, koju su učili imami MIZ Sanski Most i imami MIZ Prijedor. Predsjednik Skupštine Udruženja ilmijje Nijaz-ef. Duzan i predsjednik Okružnog odbora ilmijje Bihać Omer-ef. Redžić prenijeli su ta’ziju-saučešće predsjednika Udruženja ilmijje Nesib-ef. Hadžića porodici Ahmet efendije, njegovoj supruzi hadži Sadifi i ostalim članovima porodice, koji su hizmetili Ahmet efendiji u njegovoj bolesti.

Ahmet ef. Rahmanović (sin Raifa i Hane) rođen je 14. septembra 1955. godine u opštini Kotor Varoš. Završio je Gazi-Husrev begovu medresu u Sarajevu, a u svojoj bogatoj karijeri obavljao je sljedeće dužnosti: vjersko-prosvjetni referent za Kotor Varoš; imam, hatib i muallim u džematu Rizvanovići (MIZ Prijedor); imam hatib i muallim u džematima Skender Vakuf i Hanifići-Čirkino Brdo (MIZ Kotor Varoš); imam, hatib i muallim u džematima Gladovići i Donja Vraca (MIZ Zenica); glavni imam MIZ Prijedor (1996-2002.) te imam, hatib i muallim u džematu Zagrad (MIZ Prijedor). Ahmet ef. Rahmanović je bio i dugogodišnji predsjednik Odbora Udruženja ilmijje Prijedor, a dobitnik je i priznanja Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini „NAJMUALLIM“2012/13. godine te priznanja Udruženja ilmijje Okružnog odbora Bihać „MIHRAB“, kao simbola za izrazit doprinos imamskoj misiji. Neosporan je značaj truda i rada Ahmet ef., pogotovo na području Prijedora, medžlisa koji zahvaljujući njemu, nikad nije prestao sa radom, čak ni u najtežim vremenima, kada je radio eksteritorijalno u Lušci Palanci nadomak Sanskog Mosta. Obavljajući taj preuzeti emanet jednom prilikom je rekao: “Prvo sam vraćao mrtve u Prijedor i klanjao im dženaze, a zatim je krenuo i povratak živih”. Obavljao je brojne dženaze i vjerske obrede kada je to bilo nezamislivo, a nekoliko puta je pretrpio i fizičke napade.

Ahmeta ef. Rahmanovića u njegovom radu je krasila pedantnost, preciznost i posvećenost misiji imama kao i ukupnom vjersko-prosvjetnom radu i djelovanju. Misiju imama je obavljao časno i predano. Nažalost pred penziju doživio je teški moždani udar, zbog kojeg je otežano hodao i komunicirao.

Molimo Gospodara da se Ahmet ef. smiluje i podari mu lijepi džennet a porodici istinski sabur.

Medžlisi

bs-ba

2021-05-01T07:00:00.0000000Z

2021-05-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282329682798382

Islamska Zajednica