preporod

Čovjek koji je volio drugima što i sebi

A. DEDIĆ

Allahovo je ono što da i ono što uzme. Tako počinjemo priču o dobrom Allahovom robu Abdulgafaru Alihodžiću koji je cijeli svoj život, od ranog djetinjstva pa do preseljenja na Ahiret (april 2021.) bio posvećen vjeri i promicanju dobra. Rođen je u Vlasenici 1968. godine. Veoma rano ostaje bez oca, a najstariji brat, od njih petero djece, je takođe preselio veoma mlad. „Iako je bilo vrijeme komunizma od malih nogu je bio religiozan i poštovao je adete i vjerske obaveze. Svakog ramazana, iako je bilo ljetno vrijeme, zajedno sa starijim vjernicima bi obavezno prisustvovao teravih-namazima. Nizak, bucmast trčkarao je oko džamije i jedva čekao kad će mujezin pozvati na namaz“, prisjeća se rahmetli Abdulgafara Alen Arifhodžić, njegov prijatelj od ranog djetinjstva. Od djetinjstva brine o svojoj majci, a sa smislom za biznis još kao momak počinje zarađivati za sebe, svoju porodicu, ali angažuje i svoje prijatelje i zapošljava ih. Radi u Vlasenici, okolnim gradovima te Srbiji.

Već naznakama rata potpuno besplatno je iz Vlasenice svojim kamionom izvukao nekoliko porodica iz tog grada i spasio ih golgote. Stavio se na raspolaganje Teritorijalnoj odbrani početkom rata i učestvovao u odbrani Bosne i Hercegovine. I u ratu učestvuje u dostavljanju humanitarne pomoći te se izlaže smrtnim opasnostima u Hercegovini. Nakon rata odlazi u Švicarsku. „Gdje god je hodio vjera u Allaha, dž.š, mu je bila na prvom mjestu. Sjećam se kad mi je pričao kako je nesretno završio u švicarskom zatvoru, jer mu je identifikacijski dokument za strance bio istekao. Proveo je neko vrijeme tu i odmah je osnovao zatvorski džemat“, priča Abdulgafarov prijatelj Alen i nastavlja: „Nije bilo roba Božijeg u njegovoj blizini da nije bio zaposlen, pa i kad se posao veoma teško nalazio Gafo je imao soluciju i rješenje. Uzvišeni Allah mu je uvijek davao nafaku, a on ju je proslijeđivao drugima. Kako u humanitarnim organizacijama, tako i privatno uvijek je i svima bio od pomoći. Vakif u svakoj džamiji u koju je ušao, sadaka svakom i na svakom koraku, lijepa riječ i lijepo ponašanje... To je ono što je krasilo mog brata Abdulgafara“, emotivno priča Alen.

I zaista, priče o Abdulgafarovom dobročinstvu su dopirale i do onih koji ga nisu ni poznavali. Zahvaljujući nafaci koju mu je Allah podario imao je firme i u Švicarskoj i u Živinicama, pa je od onoga što mu je Uzvišeni darovao dijelio potrebnima. Bio je član Udruženja „Prosvjetitelj Muallim“Švicarske, sada „Prosperitet Fond“, a članovi tog udruženja imaju samo riječi hvale za njega. „Uvijek spreman uraditi šta god treba i gdje god treba bez odlaganja. Nikad nije tražio izgovore, nego samo načine, za bilo koji posao ili zadatak. Član je Udruženja od osnivanja, a zadnji zadatak je odradio dan prije svoje smrti“, kazao je Senad Džihanović iz ovog udruženja.

Medžlisi

bs-ba

2021-05-01T07:00:00.0000000Z

2021-05-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282338272732974

Islamska Zajednica