preporod

Aktivnosti drugog po redu formiranog džemata u Bužimu

H. NESIMOVIĆ

Ne samo da se po tome prepoznaje nego i po svom odnosu prema življenju vjere, načinu organizovanja, funkcionisanja ali i po značajnim infrastrukturnim iskoracima koje pravi kontinuirano. Predmet ovog članka obuhvatiće zadnjih skoro osam godina ili period od kako imamsko-hatibsku i muallimsku dužnost obavlja imam mr. Haris ef. Veladžić. Dakako, ovo ne znači da se zaboravlja ili minimizira učinjeno u vrijeme dok su prethodni imami bili rahmetli Hasan ef. Hilić i sada imam u penziji Nijaz ef. Hadžić. Njihovo službovanje u ovom džematu vezuje se za sadašnju džamiju koja ove godine navršava tri decenije svoga rada. Razumije se da je bilo imama i prije njih s obzirom da je džemat Varoška Rijeka osnovan 1839. godine i drugi je po godini formiranja i djelovanja na području MIZ Bužim.

Od kako je Haris-efendija zvanično prihvatio imamsko-hatibsku i muallimsku dužnost u decembru 2013. godine, džemat predvođen džematskim odborom na čelu s predsjednikom Alom Džinićem i uz podršku džematlija uradio je mnogo. Već 2014. godine na džamiji je promijenjena stolarija, obnovljena vanjska i unutrašnja fasada i kupljen plac za džematsku kuću. Za to je utrošeno oko 90.000 KM. Krajem 2015. godine započeta je izgradnja džematske kuće u sklopu koje je mektebska učionica, autogaraža i drugi sadržaji. Projekat je završen za tri godine. Dalje je pred centralnim džematskim mezarlucima uređen prostor na kojem se klanjaju dženaze i parkiraju auta te asfaltiran parking-prostor pred džematskom kućom. Ta unvesticija je iznosila 30.000KM. Zadnja akcija je završena ovih dana i od velike je važnosti. Kako se džamija zagrijavala električnom energijom, što je bilo preskupo, morao se iznalaziti kvalitetniji i povoljniji način grijanja. Džemat je nakon pripremnih radnji tokom marta tekuće godine uradio nove instalacije centralnog grijanja i ono će funkcionisati po principu toplotne pumpe. To obećava efikasnije i jeftinije zagrijavanje. Bio je to skup projekat, preko 80.000KM, jer se morao rušiti postojeći, postaviti instalacija i raditi novi nadbeton površine preko 400 kvadratnih metara. Također su se morali mijenjati stari i uzimati novi tepisi, molerisati unutrašnjost džamije i lakirati drvenarija džamijskog enterijera. Sve urađeno u džamiji učinilo ju je kao da je tek svečano otvorena.

Vjersko poučavanje osim u mektebskoj učionici kod džamije održava se i u mesdžidu Varošine. Pohađa ga 87 učenika. Uslovi u centralnoj učionici su na visokom nivou. Opremljena je najsavremenijim pomagalima zašto je zaslužan jedan džematlija koje nije želio da se obznanjuje njegovo ime. Na čelu džemata u pogledu vjerskog stanja je Haris-ef. Rođen je 1989. godine. Nakon osnovne škole završio je Medresu „Džemaludin-ef. Čaušević“u Cazinu kao učenik generacije, a potom Fakultet islamskih nauka. Na istom fakultetu je magistrirao osmog jula 2020. godine. Kao jedan od najboljih studenata svoje generacije dobitnik je srebrene značke Univerziteta u Sarajevu. Uz imamsku dužnost angažovan je na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću i Fakultetu islamskih nauka u svojstvu asistenta. Od marta 2020. godine rukovodilac je Službe za vjerske poslove i obrazovanje Bihaćkog muftijstva. Osmu godinu je imam, hatib i muallim u rodnom mjestu Varoška Rijeka gdje se dokazao radom i rezultatima.

Ale Džinić je predsjednik džematskog odbora džemata Varoška Rijeka desetak godina. Ta činjenica, a i uspjesi koje je ostvario sa ostalim članovima džematskog odbora i džematlijama, govori o njegovom pregalaštvu i nastojanju da unaprijedi infrastrukturu džemata.

Medžlisi

bs-ba

2021-05-01T07:00:00.0000000Z

2021-05-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282364042536750

Islamska Zajednica