preporod

Svečano otkriven spomenik knjizi

U okviru manifestacije Planjaksovo proljeće upriličena je i dodjela Planjaksovog pera autorima najprodavanijih knjiga u 2020. godini, te održan poetski maraton u kojem je učestvovalo dvadesetak pjesnika iz mnogih krajeva BiH

B. PERVA

UBobarama kod Tešnja, sjedištu kompanije Planjax, 21. 04. 2021. godine održani su centralni događaji tradicionalne manifestacije Planjaxovo proljeće. I vrijeme je bilo proljetno. Porodica Planjac, na čelu sa Bajruzinom Hajrom Planjcem bila je na nogama. Zajedno sa zaposlenicima kompanije Planjax, koja je izrasla u izdavačko-štamparski brend Bosne i Hercegovine, učinili su sve da 21. april 2021. ostane zapamćen. Muamera Planjac za kompaniju Planjax kazat će: „Ljubav koja se njeguje decenijama, evolvirala je u sve pore porodice Planjac. Prvi poklon, prvi oslonac, prva riječ, prvo slovo, prvi prijatelj, prva ljubav je knjiga. S njom spavamo i budimo se, afirmišemo, popularizujemo, plačemo i smijemo se. Svaka knjiga je posebna, samo svoja, Vaša i naša. Ljubav je to, i s ljubavlju Vam izdajemo i štampamo nove knjige.“

Prvo dešavanje bilo je gostovanje nekolicine gostiju u nekim tešanjskim medijima. Tako su na radiju Antena gostovali Dževad Kučukalić i Bajro Perva. Nakon što su se u krugu kompanije Planjax okupili svi gosti prišlo se protokolarnoj svečanosti. Ispred domaćina govorio je Bajruzin Hajro Planjac, generalni direktor kompanije i glavni i odgovorni urednik izdavačke djelatnosti. Poslije Planjca govorio je Ibrahim Spahić. Uslijedilo je svečano otkrivanje spomenik pod nazivom Spomen knjizi. Spomenik je otvorio Gradimir Gojer. U kratkoj besjedi kazao je: „Ovo je prvi Spomen knjizi koji je neko napravio u Bosni i Hercegovini“. Gosti su posjetili i razgledali muzej u osnivanju posvećen bosanskoj staroj i rijetkoj knjizi. Prošetali su i do Aleje pisaca gdje su posađena stabla s imenima tridesetak bh pisaca.

U jednom od kabineta planjaxove Eduke upriličena je dodjela nagrada za najprodavaniju knjigu u 2020. Godini - Planjaksovo pero. Zlatno Planjaksovo pero dodijeljeno je Fajki Kadriću za roman Udovičke zemlje, srebreno Planjaksovo pero Mehmedu Đedoviću za knjigu Put znaš i bronzano Planjaksovo pero Melidi Travančić za knjigu Sjenke i sjenci. U istom prostoru održan je i pjesnički maraton u kojem je učestvovalo dvadesetak pjesnika iz svih krajeva Bosne i Hercegovine.

U Pjesničkom maratonu učestvovali su: Gradimir Gojer, Ibrahim Spahić, Mehmed Đedović, Aziz Šabić, Fajko Kadrić, Melvida Travančić, Šahdo Bošnjak, Nura Suljkanović, Suvad Alagić, Bajro Perva, Reuf Feković, Muhidin Šarić, Dževad Kučukalić, Maida Ajan, Rezak Hukanović, Stjepan Đurđović Stipa, Braco Ivanić Iva, Suad Kurtić, Kesić Đuro.

Ovim dešavanjima prisustvovali su i predstavnik Fondacije za izdavaštvo Bosne i Hercegovine Ernad Grahić, te direktori biblioteka iz Kaknja i Doboj Juga Senad Čišić i Elvedin Skula.

Kultura

bs-ba

2021-05-01T07:00:00.0000000Z

2021-05-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282406992209710

Islamska Zajednica