preporod

Ramazanski dani u Muzeju Salema Šehovića

Udruženje za očuvanje kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa “Vukeljići” ovih dana privodi kraju završne radove na uređenju unutrašnjosti sahat kule koja se nalazi u sklopu Muzeja Salema Šehovića u Vukeljićima kod Fojnice. Izgradnja Muzeja i sahat kule kao i kupovinu vrijednih umjetnina i suvenira koji su izloženi u prostorijama ovog kompleksa, finansirani su vlastitim sredstvima bez pomoći lokalnih i državnih institucija. Udruženje “Vukeljići” je i pored teške ekonomske krize koju je proizvela pandemija korona virus prošle godine kupilo sat na sahat kulu i ramazanski top kojim svaku večer tokom mubarek mjeseca Ramazana označava vrijeme iftara u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

“U proteklih pet godina organizovali smo brojne kulturne i vjerske manifestacije kojima želimo sačuvati kulturnu baštinu naroda BiH i našu tradiciju koja

ima viševjekovne korijene. U Muzeju i sahat kuli ugostili smo brojna Udruženja iz svih krajeva BiH, a povod su bila tradicionalna bosanska sijela na kojima pripremamo tradicionu bosansku hranu. Na tim manifestacijama vrijedne ruke bosanskih žena vezu, heklaju i tkaju naše ručne unikatne radove kojima su obogačene prostorije Muzeja i sahat kule,” kazuju nam iz ovog Udruženja, a književnik Šehović dodaje:

“Najviše se radujemo mubarek mjesecu Ramazanu tokom kojeg organizujemo tradicionalne iftare, a od prošle godine pucnjem iz topa označavamo i vrijeme iftara u Vukeljićima. Naš rad i naše projekte prepoznali su brojni domači i strani turisti kojima je u zadnje vrijeme poželjno mjesto za odmor duše i tijela drevni Vukeljići koji odišu prirodnim ljepotama i čistim planinskim zrakom.”

Kultura

bs-ba

2021-05-01T07:00:00.0000000Z

2021-05-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282424172078894

Islamska Zajednica