preporod

Iz štampe

-U izdanju IK Dobra kuća iz štampe je izašla knjiga autora Ahmeta Kurta “Mahala Carina u Mostaru”, sa podnaslovom Historija i razvoj grada. Knjiga je plod višegodišnjeg istraživanja i obrađuje dvadesetak tema višestoljetnog vremenskog luka gradske historije. Počinje godine 1477. kad je izvršen prvi popis poreskih obveznika na prostoru “(mostarskog) pazarišta”, preko popisa 1585. godine, formiranja carinskih i mostarskih mahala i džamija. Čitalac knjige saznaje ulogu vakufa u razvoju grada, imena vlasnika kuća sastavljenog od austrougarskih vlasti 1881. godine, stradanja u Drugom svjetskom ratu, popisa djece ratne siročadi-muhadžira koje su udomili Mostarci i Hercegovci 1943–44. godine, savezničkog bombardovanja Mostara 1944. godine, pa sve do brutalne agresije na državu Bosnu i Hercegovinu i Mostar 1992. godine, te detaljnog demografskog kretanja stanovnika Mahale Carina u Mostaru sve do recentnog vremena, koje se omeđuje 1995. godinom.

-Izdavačka kuća “Dobra knjiga” iz Sarajeva, predstavila je novu knjigu bosanskohercegovačkog novinara i književnika Mirsada Sinanovića “Kolonija”. Ovaj roman je razglednica vremena poslije Drugog svjetskog rata u Foči, u kojoj su likovi, prinuđeni od komunističkog režima, ostavili život na selu i počeli živjeti u montažnim barakama kolonije, radeći u pilani, ostvarujući Titov Petogodišnji plan. Knjiga na odličan način prikazuje uzroke prijašnjih i potonjih stradanja muslimana na ovim prostorima.

-Ovih dana iz štampe u izdanju sanskog izdavača “Kalem” izlazi nova, druga po redu, knjiga dr. Harisa Islamčevića. Knjiga pod naslovom Fenomen Nove misli: povijest, učenje, praksa, i istraživanje prisutnosti učenja kod bosanskohercegovačkih muslimana: (slučaj Sanskoga Mosta) studija je fenomena Nove misli kao jednoga od učenja nastalog unutar moderne evropske ezoterijske tradicije, a koja je nastala na temeljima autorove doktorske disertacije odbranjene na Fakultetu islamskih nauka 2019. godine. Unutar Nove misli središnja pažnja posvećena je čovjeku, no, za razliku od tradicionalnih antropoloških učenja, napose muslimanskog, ljudska osoba se razumijeva primarno kao odraz neuništive energije. Upravo kroz njeno aktualiziranje, “pravilno usmjeravanje”, čovjek bîva u mogućnosti formirati “pozitivne misli”, pomoći kojih je u stanju aktivno se odnositi prema svome okruženju i, u konačnici, njime manipulirati.

-Roman “Ogrlica iz Šanliurfe” autora Ruždija Adžovića koji govori o stradanjima u ratu u Bosni i Hercegovini, patnjama i ljubavi, nakon četiri izdanja u BiH, početkom aprila ove godine je objavljen i na turskom jeziku, pod okriljem izdavačke kuće “Hece” iz Ankare. Radnja romana počinje i završava u srpskom logoru, prati život glavnog junaka Sinana, a u “centralnom” dijelu romana opisana su turbulentna previranja prije agresije na BiH.

Kultura

bs-ba

2021-05-01T07:00:00.0000000Z

2021-05-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282467121751854

Islamska Zajednica