preporod

SAD: „No Ban Act“kao odgovor na ‘zabranu muslimanima’

Zastupnički dom Kongresa SAD-a usvojio je zakon koji će američkim predsjednicima ograničiti mogućnost uvođenja zabrane putovanja na bazi religije, što su članovi organizacija za ljudska prava nazvali velikim korakom naprijed. Zakon, neformalno nazvan „No Ban Act“, odgo- vor je na kontroverznu „za- branu muslimanima“koju je bivši američki predsjednik Donald Trump nametnuo državljanima nekoliko zemalja sa muslimanskom većinom. Zakon treba proći i Senat da bi stupio na snagu.

„Zabrana muslimanima je razdvojila porodice i označila muslimane, Afrikance i ostala ciljane grupe kao prijetnju izvana“, rekla je Madihha Ahussain, savjetnica američke grupe za građanska prava „Muslim Advocates“.

Novi američki predsjednik Joe Biden stavio je Trumpovu zabranu van snage 20. januara, prvog dana u Bijeloj kući.

Trump je zabranu nametnuo 2017. godine, čime je izazvao proteste i osude.

Američki sudovi dva puta su je poništavali, no, Vrhovni sud ju je 2018. označio kao mjeru koja se tiče nacionalne sigurnosti, te ju je podržao. Kritizirana kao diskriminatorska i kaznena, ta mjera imala je velike posljedice po muslimane i njihove porodice, izbjeglice i ostale koji su zapeli u trećim zemljama.

„Zabrana muslimanima i Afrikancima bila je zloupotreba izvršne vlasti u cilju diskriminacije mnogobrojnih ranjivih ljudi na bazi njihovog nacionalnog porijekla ili religije“, rekla je Marielena Hincapie, izvršni direktor u Nacionalnom centru za imigraciono pravo. „Ovaj zakon će osigurati da nijedan predsjednik nikad više ovu opasnu mjeru ne koristi kao oružje“, dodala je. Demokratski zastupnik Don Beyer, sponzor zakona, rekao je da je „Trumpova zabrana crna mrlja u američkoj historiji“, te da se ona „nikada ne smije ponoviti“.

Hoće li Palestinci nakon 15 godina pauze izaći na birališta

Umaju ove godine Palestinci bi trebali izaći na izbore nakon 15 godina pauze. Na izborima najavljenim za 22. maj Palestinci bi trebalo da biraju Vladu nacionalnog jedinstva koja će predstavljati okupiranu Zapadnu obalu i Pojas Gaze, izvještava Al Jezeera.

„Možda bismo poslije izbora mogli vidjeti različite koalicije ali to će vjerovatno biti protiv volje međunarodne zajednice koja Hamas i dalje tretira kao terorističku organizaciju, a također, Izrael ih ne želi vidjeti u vladi. Dakle jedinstvena vlada Hamasa i Fataha nije nešto što obećava“, kaže analitičar Muhajmar Abu Sada.

„ Svijet i međunarodna zajednica trebali bi nam pomoći da odaberemo naše vođe i ponovo ostvarimo naša prava. Trebali bismo živjeti u boljim uvjetima kao i svi ostali u regiji“, kazao je u izjavi za Al-Jezeeru Fouzy Barroom glasnogovornik Hamasa. Nakon izjava čelnika Fataha da se izbori neće održati jer Izrael još nije odobrio glasanje u Istočnom Jerusalemu, Hamas je odbacio mogućnost odgađanja parlamentarnih izbora u Palestini.

„Svako odgađanje palestinskih izbora znači uzurpaciju prava palestinskog naroda. Svako odstupanje od održavanja izbora u zakazanom terminu znači povratak na tiraniju i korupciju”, poručio je Jamal al-Tawil, jedan od lidera Hamasa, te podsjetio da su datumi palestinskih izbora određeni naporima palestinskih grupa i političkih formacija koje su više puta učestvovale u pregovorima o dijalogu u Ramallahu, Bejrutu, Istanbulu, Dohi i Kairu.

U januaru je palestinski predsjednik Mahmud Abbas izdao dekret o održavanju parlamentarnih izbora 22. maja, predsjedničkih 31. jula i izbora za Nacionalno vijeće 31. augusta.

Posljednji parlamentarni izbori, na kojima je Hamas osvojio većinu, održani su 2006. godine.

Globus

bs-ba

2021-05-01T07:00:00.0000000Z

2021-05-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282501481490222

Islamska Zajednica