preporod

HRW: Izrael čini zločine protiv čovječnosti, aparthejd i progon protiv Palestinaca

Izraelske vlasti čine zločine protiv čovječnosti, aparthejd i progon protiv Palestinaca, navodi se u izvještaju Human Rights Watch-a (HRW) objavljenom 27. aprila 2021.

U izvještaju napisanom na 213 stranica pod nazivom Prekoračen prag: izraelske vlasti i zločini aparthejda i progona, ispituje se izraelski odnos prema Palestincima.

HRW navodi da se navedeni zločini vrše na okupiranoj teritoriji kao dio jedinstvene sveobuhvatne politike izraelske vlade. Ta politika ima za cilj da održi dominaciju jevrejskih Izraelaca nad Palestincima širom Izraela i okupirane teritorije. Na primjer, u Jerusalimu vladin plan za općinu, uključujući i zapadni i okupirani istočni dio grada, postavlja za cilj „održavanja čvrste jevrejske većine u gradu“, pa čak i precizira demografske odnose koje nastoji zadržati.

HRW je pisao izraelskoj vladi u julu 2020.g, tražeći da se izjasne o ovim pitanjima, ali nije dobio odgovor. Zločini protiv čovječnosti trebalo bi da podstaknu međunarodnu zajednicu da preispita prirodu svog angažmana u Izraelu i Palestini i usvoji pristup u skladu sa ljudskim pravima i odgovornost, a ne da se fokusira samo na „mirovni proces“, navodi se u zaključcima izvještaja.

„Iako veliki dio svijeta, pola stoljeća okupacije palestinskih teritorija od strane Izraela tretira kao privremenu situaciju koju će decenijama dug „mirovni proces“uskoro okončati, ugnjetavanje Palestinaca tamo dostiglo je tačku koja ispunjava definiciju zločina apartheida i progona. Oni koji teže izraelsko-palestinskom miru, bilo da se radi o jednoj ili dvije države ili o konfederaciji, u međuvremenu bi trebali prepoznati ovu stvarnost onakvom kakva ona jeste i poduzeti korake ka zaštiti ljudskih prava i okončanje zločina“, rekao je Kenneth Roth, izvršni direktor Human Rights Watch-a.

Tužilac Međunarodnog krivičnog suda rekao je u martu 2021. da ce formalno istražiti ratne zločine na palestinskim teritorijama, nakon što su sudije MKS-a presudile da je sud nadležan. Palestinska uprava pozdravila je presudu, ali izraelski premijer Benjamin Netaniahu osudio ju je kao antisemitizam i rekao da Izrael ne priznaje nadležnost suda.

Globus

bs-ba

2021-05-01T07:00:00.0000000Z

2021-05-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282510071424814

Islamska Zajednica