preporod

Saudijska Arabija i Iran spremne za razgovore

Princ prijestolonasljednik Saudijske Arabije Muhammed bin Salman Al Saud izjavio je da vlasti te države žele graditi dobre i specijalne odnose s Iranom. Do ove izjave je došlo nakon što su mediji objavili vijest o tajnom sastanku Saudijske Arabije i Irana u Bagdadu

“Iran je susjedna država i želja nam je da imamo specijalne odnose. Želimo da u Iranu bude prosperitet i da ostvarujemo zajedničke interese“, kazao je u intervjuu za saudijsku državnu televiziju Al-Ahbarijja, prenosi Al-Quds.

Bin Salman je za probleme u odnosima između Saudijske Arabije i Irana direktno optužio zvanični Teheran i njegove tendencije za razvoj nuklearnog i balističkog programa, te podršku oružanim grupama u Jemenu.

“S partnerima radimo na otklanjanju tih problema. Cilj nam je da rješavamo probleme i imamo dobre odnose sa svima. Nadamo se da će i pokret Husi sjesti za pregovarački stol i sa svim relevantnim stranama pokušati doći do rješenja problema koje će uvažiti i interese susjednih država”, kazao je saudijski princ.

Ministarstvo vanjskih poslova Irana objavilo je da je ta zemlja otvorena za direktne razgovore sa Saudijskom Arabijom, nakon što su se u medijima pojavile informacije da su predstavnici dva regionalna rivala nedavno imali tajni sastanak u iračkom glavnom gradu Bagdadu.

Saudijska Arabija prekinula je diplomatske odnose s Iranom 2016.

Globus

bs-ba

2021-05-01T07:00:00.0000000Z

2021-05-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282527251293998

Islamska Zajednica