preporod

Veće jedinstvo i odlučnost u odbrani legitimiteta Islamske zajednice

Prof. dr. Nedžad ef. Grabus imenovan za sarajevskog, a mr. Nevzet ef. Porić za ljubljanskog muftiju

S.SEL.

Uz poštivanje epidemioloških mjera u Sarajevu je 29. maja 2021. godine održana šesta redovna sjednica Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Safet Softić prisutvovao je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, muftije i direktori uprava Rijaseta IZ BiH. Nakon utvrđenog kvoruma i potvrde da sjednici prisutvuje potreban broj sabornika za odlučivanje, te proučenog ašereta, sabornicima se obratio reisu-l-ulema.

Zajednica se razvija i raste

Osvrnuvši se na društveno-političku situaciju u BiH, reis Kavazović je ukazao da je ona složena i da nije naklonjena zajednici, te da se mijenja iz dana u dan.

“Danas kao narod djelujemo dezorijentirano. Politički usitnjeni, institucinalno nezavršeni, pojedinačno neodgovorni, surevnjivi, ostrašćeni, zajedljivi i sebični, naši ljudi djeluju neuvjerljivo i defetistički prema građanima i sunarodnjacima čije povjerenje su tražili i dobili, a za što smo bili dužni, pred Bogom i pred ljudima, da preuzmemo punu odgovornost. Nikoga ne izuzimam od te odgovornosti, ni na izravan ni na posredan način”, rekao je reis Kavazović pozivajući političke predstavnike da ovo neodrživo stanje mijenjaju nabolje.

Podsjetio je na reforme koje provodi Islamska zajednica i ukazao na objektivne parametre koji pokazuju da se Zajednica razvija, ali da se srazmjerno sa njenim rastom i razvojem povećava i pritisak i napadi na njene organe, ustanove i pojedince, sa ciljem slabljenja njene društvene pozicije.

“Ovi napadi su različiti. Motivirani su raznovrsnim ciljevima, a pokreću ih i podržavaju brojni politički i ideološki centri iz BiH i van nje. Napadi se odvijaju planirano sa ciljem da izazovu smutnju, prije svega među našim pripadnicima, članovima, prijateljima među njenim uposlenicima i vjerskim autoritetima. Ovi napadi u konačnici imaju zajednički cilj: podrivanje temelja Zajednice i njenih vitalnih instituta, kao što su zekat, sadekatu-l-fitr, vakuf i dr”.

Obraćajući se sabornicima, reisu-l-ulema Kavazović je ukazao kako Islamska zajednica nije još potpisala ugovor s državom, a koji opstruiraju politički predstavnici druga dva naroda, te da se sve radi na njegovom ratificiranju.

“Svi treba da pokažemo jedinstvo i odlučnost u odbrani legitimiteta Islamske zajednice da se brine za naše vjersko i institucionalno jedinstvo”, poručio je reis.

Odgovornost u radu

Radni dio sjednice započeo je sjećanjem na dvoje članove Sabora koji su u međuvremenu preselili na Ahiret, a na čije mjesto je Sabor imenovao nove, koji su odmah potom položili i zakletvu pred predsjednikom i prisutnim sabornicima.

Nakon što je dnevni red proširen i prihvaćen tačkom o prijedlogu za imenovanje jednog člana Programskog vijeća Media centra IZ u BiH, te dopunom prijedloga sabornika Tanovića o potrebi sabornika on-line komunikacije sjednicama, Sabor je prihvatio i prijedlog Reisu-l-uleme za razrješenje dvojice muftija - sarajevskog i slovenačkog. Naime, dosadašnji sarajevski muftija, prof. dr. Enes Ljevaković još ranije je izabran za zamjenika Reisu-l-uleme, dok je dosadašnji slovenački muftija prof. dr. Nedžad Grabus, preimenovan za novog sarajevskog muftiju. Također, Sabor je, prihvatio prijedlog reisu-l-uleme da se za novog ljubljanskog muftiju imenuje mr. Nevzeta Porića. Po njihovom jednoglasnom izboru, nove muftije su položile zakletvu i u kratkom obraćanju zahvalili se na izboru i povjerenju.

Na sjednici su razmatrani i usvojeni izvještaji o radu organa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za 2020. godinu: Izvještaj Reisu-l-uleme, Izvještaj Vijeća muftija i Izvještaj Rijaseta Islamske zajednice. Izvještaj je predstavio direktor Mensur Karadža informirajući da je u radu održano 35 sjednica Rijaseta i doneseno 286 odluka, pravila i uputstava, te niz drugih pratećih akata. U raspravi koja je otvorena sabornik Alija Đekić je ukazao kako se djeca koja pohađaju mekteb u SAD ne nalaze u zbirnom izvještaju i grafikonu, dok je Nihad Hajrović imao potrebu istaći važnost povezanosti i bolji status i razumijevanje IZBiH prema IZ Bošnjaka u Njemačkoj. Sabornik Suad Isaković je bio mišljenja da u izvještaju trebalo naći izvještaji u pogledu vakufske imovine kao i rada po muftilucima, a Admir Muratović naglasio potrebu senzibiliteta prema Sandžaku i uopće dijaspori. Direktor uprave za obrazovanje Ismail Smajlović je pojasnio da proces potpunog normiranja Islamske zajednice još nije zaokružen, dok je Razim Čolić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu, istakao Islamsku zajednicu u SAD kao jednu od najuređenijih u dijaspori, te naglasio razlike u definiranju između domovinskih zemalja i dijaspore. Sabornik Mustafa Bećirović je istakao potrebu samokritičnosti, te se osvrnuo na potrebu razmišljanja o digitalnom identitetu zajednice.

Uslijedilo je i Razmatranje i usvajanje Finansijskog izvještaj organa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za 2020. godinu.

“Uvažavajući činjenicu epidemije korona virusa koja je bila u prošloj godini i koja je još uvijek oko nas, Rijaset je ostvario i određene uštede sredstava u budžetu, te je danas ponudio prijedlog utroška tih sredstava koja su prenešena u ovu godinu” – istakao je Softić.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravila o ustanovama Islamske zajednice, te je u Programsko vijeće Media centra izabran Sevret Mehmedćehajić.

Angažman sabornika

Posljednja tačka ove sjednice Sabora predviđala je saborska pitanja među kojima, ovdje, izdvajamo pojedina. Tako je sabornica Belma Bešlić, ukazujući na neadekvatne uslove i internatu u ženskoj Gazi Husrev-begovoj medresi istakla potrebu većeg angažmana Islamske zajednice poboljšanju tih uslova. Muaz Redžić je upitao dokle se stiglo sa usklađivanjem udžbenika prema učenicima u SAD, te istakao sramnu ulogu Petera Handkea koju je Kongres SAD osudio tražeći od Nobelovog komiteta da povuče tu odluku. Mithad Hajrović je zatražio da se dijaspora više uključi u proces izbora reisu-l-uleme, te ukazujući na evidentnu korupciju i nepravdu u BiH upitao da li Sabor treba da donese po tome deklaraciju. Izrazivši zadovoljstvo što dijaspora napreduje u svom organiziranju i radu, sabornik Besim Šeper je ukazao da se ipak treba okrenuti općenito stanju u državi koje nije nimalo lahko, te zatražio da se svi angažiramo u obnovi porušenih džamija predloživši u Bosanskoj Gradišci neke od njih koje su nestale prije agresije. Fuad Ohranović se osvrnuo na pitanje koje je opterećivalo Medžlis IZ Sarajevo o kome je izvještaj zatražio sabornik Hajdarević, te predložio da se dostavi izvještaj Komisije na slijedećoj sjednici kako bi se to raščistilo. Pitanje koje se ticalo ženske medrese, sabornik Hazem Mulović je podržao, pozvao odgovorne i konkretno ponudio da učestvuje u njenom renoviranju.

Podstaknut pitanjima i diskusijama sabornika, reisu-l-ulema Kavazović je ukazao da se pitanje ženske medrese i teških uslova u kojima ona egzistira dugo rješava i da je taj projekat pri završetku. Što se tiče pitanja bivšeg glavnog imama Medžlisa IZ Sarajevo ono je vezano za kolektivnu odluku koja se mora poštovati i pravdati. Komisija je ispitala taj slučaj i izvještaj će biti upućen Medžlisu koga se to tiče. U tom smislu, reis je naglasio da unutar zajednice svako treba da se osjeća slobodno, ali uz dozu odgovornosti.

Rad Sabora je okončan učenjem ašereta koje je proučio dr. Enes ef. Ljevaković, zamjenik reisu-l-uleme.

Zajednica

bs-ba

2021-06-01T07:00:00.0000000Z

2021-06-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/281487869272102

Islamska Zajednica