preporod

Generacija kvalitetnih učenika: među njima tri hafize i četiri hafiza

AMINA ĐULOVIć

Maturskom akademijom 28. maja 2021. godine svečano je ispraćena 345. generacija učenika i učenica Behram-begove medrese

Ova generacija maturanata broji 69 učenika i 67 učenica. Razrednici maturantima su bili profesori Asmir Dorić i Ervin Sejdinović, dok je odgajatelj bio Bekir Šabić. Razrednice maturanticama su Merjem Vildić-Modrić, Amila Hasanspahić i Seldina Halilović, a odgajateljica Senada Vikalo-Mehmedćehajić. Ova generacija je iznjedrila veliki broj kvalitetnih i nadarenih učenika koji su se uspješno nosili s mnogobrojnim izazovima i na brojnim takmičenjima na najljepši način predstavljali svoju školu. Među njima su tri hafize i četiri hafiza. Državni viceprvak Bosne i Hercegovine u fizici je maturant Ismail Brkić, a tu su još brojni takmičari koji su svojim trudom i zalaganjem Medresi donijeli neka od mnogobrojnih priznanja tokom svog školovanja. Učenik generacije je Ismail Brkić, a učenica Selma Džafić.

Dostojni reprezenti svoje škole

Program svečane maturske akademije su pripremili i izveli učenici i učenice Behram-begove medrese, bez publike, s direktnim prenosom na zvaničnoj FB stranici Medrese. U nasjvečanijem dijelu programa razrednici su još jednom prozvali svoje učenike. Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović je maturantima, njihovim roditeljima, upravi i profesorima Medrese prenio čestitke reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića. Istakao je da su ovi učenici naš ponos. „Generacije Behram-begove medrese danas, u ovom vremenu, dokaz su snage našeg naroda na primjeru snage naših porodica, bereketa kojim su one obasute. Poslije uloge roditelja, u životu svakoga od nas, najvažnija je uloga učitelja“, kazao je, između ostaloga, muftija Fazlović.

Direktor Medrese dr. Ahmed Hatunić izrazio je nadu da je ova generacija, krećući se prema životnim putevima koji su duži, širi i kompleksniji od bilo kakvog obrazovanja i naučnih teorija koje se izučavaju, postigli dovoljno moralnih i ljudskih vrlina, znanja i radnih navika da budu dostojni reprezenti svoje škole, naroda i domovine Bosne i Hercegovine ondje gdje se budu nalazili i djelovali.

„Neka ovi mladi ljudi i svi njihovi vršnjaci pomno čuvaju sve svoje pripadnosti: vjeri, narodu, domovini, porodici, selu, gradu ili regiji i neka nikada ne pokušavaju biti nešto drugo jer se takvi pokušaji plaćaju gubitkom časti, karaktera, ličnosti i samopouzdanja“, kazao je direktor Hatunić. Ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Elvis Baraković je maturantima čestitao završetak školovanja u Behram-begovoj medresi, te im je poželio mnogo uspjeha u životu i daljem školovanju.

Svečana šetnja Tuzlom

Ulicama Tuzle u svečanoj povorci ova generacija Behram-begove medrese je prošetala u srijedu 26. maja. Maturanti su u pratnji svojih razrednika i odgajatelja krenuli od Behram-begove medrese i prošetali do Trga slobode, a potom i do Trga prekinute mladosti (Kapije), na kojem je 25. maja 1995. godine ubijena 71 mlada osoba od četničke granate koja je ispaljena s Ozrena. Tu su položili bijele ruže i proučili Fatihu, te preko Sonog trga krenuli prema Džindić džamiji. Tu su se prisjetili nekoliko profesora svoje škole koji su ukopani u haremu, kao i posljednjih dana stare Behram-begove medrese koji su daleke 1949. godine završeni baš u ovoj džamiji. Nakon toga su svoju šetnju završili na mjestu stare zgrade Behram-begove medrese u centru grada.

Ova generacija će ostati upamćena po tome što je svoje školovanje privela kraju u periodu kada je cijeli svijet zahvaćen pandemijom korona virusa.

Akademija

bs-ba

2021-06-01T07:00:00.0000000Z

2021-06-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/281608128356390

Islamska Zajednica