preporod

U Brekovici proučena hafiska dova Ilmi Ogrešević

N.H./M.K.

U subotu, 22. maja, 2021. godine u džamiji džemata Brekovica upriličena je hafiska dova hafizi Ilmi Ogrešević iz Brekovice kod Bihaća, prvoj hafizi Medžlisa IZ Bihać.

Hafiza Ilma je deveti hafiz Medžlisa IZ Bihać u proteklih 12 godina. Svečanosti hafiske dove su prisustvovali zamjenik reisu-l-uleme prof. dr. Enes-ef. Ljevaković, muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, glavni imam Medžlisa IZ Bihać Mensur-ef. Ćehić, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću prof. dr. Hajrudin Hodžić, glavni imami medžlisa Kozarac i Bosanski Novi hafiz mr. Amir-ef. Mahić i Mustafa-ef. Ihtijarević, gradonačenik Cazina mr. Nermin Ogrešević, profesori medrese reis „Džemaludin-ef. Čaušević“iz Cazina, brojni imami i džematlije iz cijele Krajine.

Preko pet stotina hafiza

“Ovo je veliki događaj za Medžlis IZ Bihać, Muftijstvo bihaćko i za cjelokupnu Islamsku zajednicu. Velika je radost prisuna među svima danas ovdje.

Koristim priliku da čestitam našoj novoj hafizi Ilmi Ogrešević i da se zahvalim svima onima koji su joj bili podrstrek i podrška na njenom putu hifza, a posebno njenom muhaffizu, našeg muftiji hafizu Mehmed-ef. Kudiću.“- rekao je u svom obraćanju Mensur-ef. Ćehić, glavni imam Medžlisa IZ Bihać.

Halku hafiza koji su proučili po odlomak iz časnog Kur’ana su činili: Suad-ef. Šahinović, dr. Rifet-ef. Šahinović, Dževad-ef. Šahinović, mr. Amir-ef. Mahić, Abdurahman-ef. Osmanović, Sulejman-ef. Hašić, Harzudin-ef. Škiljan, Ahmed Hašić i Edin Fajković.

Prisutnima se obratio i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, koji je ujedno bio i muhaffiz hafizi Ilmi. On se zahvalio zamjeniku reisu-l-uleme na prisustvu, kao što je čestitao Medžlisu i džematu na odličnoj organizaciji hafiske dove.

„Preko pet stotina hafiza u našoj domovini i sve veći broj hafiza na našem muftijstvu nam govori da sve više imamo dobrih muslimana i dobrih ljudi. Hafiza Ilma Ogrešević je od danas pristupila ovom bosanskohercegovačkom timu hafiza koji će čuvati Kur’an i našu vjeru u našoj domovini. Posebno čestitam hafizinim roditeljima. Allah ih je odabrao da budu roditelji hafize Kur’ana i tako steknu brojne počasti koje su zbog toga obećane roditeljima hafiza.“– poručio je muftija Kudić.

Sve veći broj žena hafiza

Nakon što je hafiza Ilma Ogešević proučila posljednje sure iz Knjige Časne, dovu je proučio njen muhaffiz muftija Kudić. Zatim se prisutnima obratio zamjenik reisu-l-uleme prof. dr. Enes-ef. Ljevaković. „Medžlisu IZ Bihać, Muftijstvu bihaćkom čestitam na novoj hafizi. Evo i u hifzu i u brojnim drugim aktivnostima Bihaćki muftiluk, sa svim medžlisima, džematima i obrazovnim ustanovama, ne zaostaje za drugim dijelovima naše domovine. U mnogim aktivnostima i prednjače. Čestitam hafizi Ilmi Ogrešević i njenim roditeljima na ovom velikom mubareku. U registru Rijaseta Islamske zajednice do sada je registrovano 524 hafiza i hafize Kur’ana Časnog, a u posljednje vrijeme možemo slobodno reći da se dešava renesansa u učenju Kur’ana napamet, a pogotovo je ona primjetna kod ženske populacije koja završava hifz, našto smo posebno ponosni,“– istakao je zamjenik reisu-l-uleme Ljevaković.

Nakon obraćanja, zamjenik reisu-l-uleme je hafizi Ilmi dodijelio diplomu hafize Kur’ana Časnog, dok su prisutni učili tekbire, a potom i čestitali i darivali hafizu. Svoje emocije i impresije zbog onoga kroz šta prolazi nije mogla riječima iskazati, a njeni ponosni roditelji su Gospodaru zahvalni na daru hajirli evlada, koja je pokorna Gospodaru, poslušna svojim roditeljima i korisna zajednici u kojoj živi. Nakon završetka programa i prigodnog čestitanja i darivanja, u pratnji imama džemata Brekovica Nazif-ef. Horozovića, delegacija Islamske zajednice je obišla kompleks džamije u Brekovici, te su iskoristili priliku da uživaju u pogledu na rijeku Unu i Grad Bihać, koji se na poseban način doživljava upravo kada se gleda sa ovog mjesta.

Hifz

bs-ba

2021-06-01T07:00:00.0000000Z

2021-06-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/281642488094758

Islamska Zajednica