preporod

O bosanskom jeziku

Treći simpozij

Nakon što je Treći simpozij o bosanskom jeziku, koji je planiran 2020. godine u Mostaru, zbog pandemije virusa korona više puta odgađano da bi Organizacioni odbor Simpozija naposljetku odlučio da se program realizira online putem internetske platforme ZOOM.

Treći simpozij o bosanskom jeziku tako je održan 20. i 21. maja 2021. godine, a organizator simpozija bio je Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu dok su suorganizatori bili Univerzitet ”Džemal Bijedić” u Mostaru, Muzej Hercegovine Mostar, Pedagoški zavod Hercegovačko-neretvanskog kantona i Narodna biblioteka Mostar.

Prije zvaničnog programa, prvi dan simpozija otvorili su pozdravnim obraćanjima dr. sc. Alen Kalajdžija, direktor Instituta za jezik, prof. dr. Melika Husić-Mehmedović, ministrica za nauku, obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, prof. dr. Rašid Hadžović, ministar za visoko obrazovanje i nauku

Hercegovačko-neretvanskog kantona, prof. dr. Dženana Husremović, prorektorica za nastavu Univerziteta u Sarajevu, te prof. dr. Edina Špago-Ćumurija, prorektorica za nastavu Univerziteta ”Džemal Bijedić” u Mostaru. Nakon pozdravnih obraćanja, u svojim plenarnim izlaganjima učesnicima i gostima simpozija obratili su se akademik prof. dr. Dževad Jahić i prof. dr. Sanjin Kodrić.

Učešće u zvaničnom programu simpozija uzelo je više od 50 izlagača iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Sjedinjenih Američkih Država i Srbije. Izlaganja su realizirana u četiri sesije, a program je okupio referate iz više različitih oblasti proučavanja bosanskog jezika – standardni jezik, historija jezika, dijalektologija, onomastika, lingvostilistika, leksikologija, sociolingvistika, etnolingvistika, terminologija, metodika, jezička politika, jezik u medijima te komparativne i kontrastivne studije bosanskog i drugih jezika. Simpozij je okončan preliminarnim zaključcima, a izlaganja će biti dostpuna u zborniku radova koji će se naknadno štampati.

Kultura

bs-ba

2021-06-01T07:00:00.0000000Z

2021-06-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/281874416328742

Islamska Zajednica