preporod

Sadik Idrizi Aljabak i Mustafa Balje - Antologija poezije Gore

PREPORUKA ZA ČITANJE

ODABRAO: MIRZET HAMZIĆ

Iz Prizrena nam dolazi istinska književna radost kao plod napora intelektualaca tog prostora Sadika Idrizija i Mustafe Balje. O knjizi koja nadilazi uobičajene antologije jer dolazi iz nesvakidašnjeg specifikuma akademik Ferid Muhić u pogovoru kaže: Poezija Gore krije i mnoga druga iznenađenja, kako u centralnim tematskim preokupacijama, tako i u njihovoj estetskoj realizaciji. Rođeni u ovim veličanstvenim planinama, koje po prirodi stvari predstavljaju najupečatljivije sadržaje njihovih prvih čulnih iskustava, Gorani u svoju poeziju unose čaroliju i snagu elementarnih sila, moćna prostranstva planine, tajanstvenu ljepotu zvjezdanih noći, transponujući ih kroz inventivne slike i antologijske opise. Neposredna povezanost ovih pjesama sa planinom, drvećem, zvjerima, pticama, olujom, izvorima, vjetrom, zemljom, travom, Suncem, mirisima i zvucima, sasvim prirodno, spontano i logično se pretapa u opise svakodnevnih predmeta, hrane stada ovaca, krda konja, laveža ovčarskih pasa, čime ova Poezija Gore - postaje i svojevrsna poetska enciklopedija života Gorana u svim aspektima.

Uz idilične slike života u rodnoj Gori, na stranicama ove Antologije, kao munjom osvjetljene, ukažu se tegobne scene pečalbarstva, stradanja, muka osamljenosti, odbačenosti. Sasvim direktno rečeno: pjesnici zastupljeni u ovoj Antologiji, nemaju nikakav problem sa inspiracijom i ne moraju da izmišljaju svoje teme. Njihova poezija je uronjena u neposredni životni kontekst, direktno i duboko, u svijest o životu uz koji čvrsto prijanjaju, pretvarajući ga, bez traga dvoumljenja, u poetsku svečanost i katarzu. (...)

Izbor pjesnika predstavljenih u ovoj Antologiji pokriva hronološki period od XVIII vijeka do danas, na prostorima od Albanije do Bosne sa epicentrom u oblasti Gore. I u izboru zastupljenih pjesnika, autori Antologije Poezija Gore, rukovodili su se najvišim standardima, kao i književnim, odnosno, istorijskim i kulturološkim imperativima. Uz neke do sada široj javnosti nepoznate pjesnike iz davne prošlosti, čija poezija predstavlja istinsko osvježenje, uključeno je i nekoliko mladih pjesnika koji su se već legitimisali svojim zapaženim prvim zbirkama, kao i visoko afirmisani pjesnici čija poezija s pravom ulazi u sam vrh opusa koji možemo nazvati Poesia Balcanica. Poseban kvalitet ove izuzetno značajne Antologije predstavlja činjenica da su njeni autori, Sadik Idrizi Aljabak i Mustafa Balje, kao pjesnici od formata, i sami zastupljeni sa nekoliko sjajnih, uistinu antologijskih pjesama.

Kultura

bs-ba

2021-06-01T07:00:00.0000000Z

2021-06-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282007560314918

Islamska Zajednica