preporod

Vijeće za ljudska prava UN-a: Međunarodna istraga o posljednjim zločinima u Gazi

Vijeće za ljudska prava UN-a odlučilo je 27. maja da će pokrenuti međunarodnu istragu o zločinima počinjenim tokom jedanaestodnevnim napadima Izraela na Gazu u maju ove godine.

S 24 glasa za, 9 protiv i 14 suzdržanih Vijeće za ljudska prava UN-a, koje ima ukupno 47 članova, usvojilo je nacrt rezolucije koju su predložili Organizacija islamske saradnje (OIC) sa palestinskom delegacijom pri Ujedinjenim narodima. Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet je u svom obraćanju na posebnoj sjednici Vijeća za ljudska prava UN-a, održanoj na zahtjev muslimanskih država koje su od foruma zatražile da uspostavi istražno povjereništvo za istraživanje mogućih zločina i utvrđivanje zapovjedne odgovornosti, istakla da je njezin ured potvrdio smrt 270 Palestinaca u Gazi, na Zapadnoj obali i istočnom Jeruzalemu, uključujući 68 djece tokom posljednjih nasilnih sukoba.

Bachelet je kazala da izraelski smrtonosni napadi na Gazu možda predstavljaju ratne zločine, te da je Hamas, također, prekršio međunarodno humanitarno pravo raketiranjem Izraela.

Palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki je kazao da „Izrael, vlast okupacije i apartheida, nastavlja sa svojim zločinima, politikama i zakonima kako bi konsolidirao kolonijalni i sistem apartheida“.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova je najavilo da Izrael neće sarađivati u istrazi i ocijenilo da se radi o pokušaju “zataškavanja zločina koje je počinila teroristička organizacija Hamas”.

Glasnogovornik Hamasa je akcije na Izrael nazvao legitimnim otporom.

Izaslanstvo SAD-a u Ženevi je izrazilo žaljenje zbog odluke Vijeća za ljudska prava. Napomenulo je da SAD u Vijeću ima status pregovarača i nema pravo glasa, te da nije govorilo na posebnoj sjednici Vijeća za ljudska prava UN-a, posvećenoj ovom pitanju.

„Nakon jedanaest dana rata između Izraela i Hamasa postalo je jasno da, ukoliko se ne sačuva barem mogućnost postizanja rješenja s dvije države, stvarnost jedne države, koja bi se pojavila umjesto toga, neće dovesti samo do eksplozije situacije u Izraelu, Zapadnoj obali i Pojasu Gaze, već bi mogla raznijeti i američku Demokratsku stranku i sve jevrejske organizacije i sinagoge u Sjedinjenim Američkim Državama“, poručio je američki kolumnista Thomas Friedman članku objavljenom u američkom listu The New York Times.

Globus

bs-ba

2021-06-01T07:00:00.0000000Z

2021-06-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282020445216806

Islamska Zajednica