preporod

Erdogan: Ne islam, islamofobija predstavlja globalnu prijetnju

Ugovor na simpoziju o islamofobiji organizovanom u Ankari turski predsjednik Turske Redžep Tajjip Erdogan je upozorio na zabrinjavajući rast islamofobije i antimuslimanskog sentimenta, koji je sve više prisutan na Zapadu, a koji podržavaju desničarske strukture u EU. „Islamofobija i antimuslimanski narativ se šire kao ćelije raka u mnogim dijelovima svijeta, posebno na Zapadu“, rekao je Erdogan, te naglasio da je tolerantna politička klima pod izgovorom slobode govora pomogla simpatizerima krajnje desnice da dobiju podršku za svoja nasilna djelovanja, kao i da su oni koji su nekada ciljali jevrejsku zajednicu sada pretvorili muslimane u glavnu metu.

„Novi rasizam usmjeren protiv muslimana zapravo predstavlja neprijateljstvo protiv islama uprkos naporima zapadnih društava da ga ublaže nazivom `islamofobija“, kazao je Erdogan dodajući da svijet treba shvatiti da ne islam, nego islamofobija predstavlja globalnu prijetnju te kako je upravo islamofobija prouzročila masakre u Bosni, u Arakanu, kao i tragedije koje još traju u Palestini i Turkistanu. Poručio je da se svijet protiv islamofobije treba boriti uspostavljanjem zajedničkog mehanizma koji će donijeti sigurnost i mir za sve ljude u svijetu.

Turska je prva evropska država koja je opozvala boravišne dozvole stotinama sirijskih izbjeglica, inzistirajući na tome da se u neke dijelove ratom zahvaćene zemlje mogu sigurno vratiti.

Globus

bs-ba

2021-06-01T07:00:00.0000000Z

2021-06-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282063394889766

Islamska Zajednica