preporod

Muslimansko groblje u Engleskoj

Muslimansko groblje, u gradu Woking u engleskoj oblasti Surrey, u blizini Londona, bilo je mjesto gdje su ukopana 24 muslimanska vojnika poginula tokom Prvog i Drugog svjetskog rata. Sada je to memorijalni centar nazvan Mirovni park posvećen svim muslimanskim vojnicima britanske vojske koji su poginuli tokom oba rata. Veličina objekta je oko 37 metara sa 30 metara.

Veliki broj vojnika s indijskog potkontinenta borio se na Zapadnom frontu tokom Prvog svjetskog rata. Neki od povrijeđenih premješteni su u bolnice na engleskoj južnoj obali, uključujući i onu u paviljonu Brighton izgrađenom u orijentalnom stilu. Devetnaest ranjenih muslimana je u Engleskoj umrlo, pa su tu i sahranjeni. Međutim, pravi razlog izgradnje posebnog groblja za muslimanske vojnike je njemačka propaganda. Naime, Nijemci su tvrdili tokom rata da

Britanci poginule muslimanske vojnike iz Indije ne sahranjuju u skladu s njihovim vjerskim obredima. Da bi dokazali suprotno Britanci su podigli groblje u Wokingu. Odabrana je ova lokacija jer se u blizini nalazi džamija Shah Jahan (Šah Džihan), prva namjenski izgrađena džamija u Velikoj Britaniji. Pet muslimanskih vojnika koji su umrli tokom Drugog svjetskog rata, također je sahranjeno tu.

Šezdesetih godina 20. stoljeća groblje se našlo na udaru modernih vandala, pa su 1968. tijela prebačena na Vojno groblje u Brookwoodu. Međutim, to je također značilo da je državna Komisija za ratne grobove prestala s daljnjim održavanjem lokaliteta, koji je ubrzo zarastao uništen do neprepoznavanja. Kao rezultat finansijske podrške lokalnog stanovnika Wokinga, osnivača legendarne punk-rock grupe The Jam, muzičara Paula Wellera, devedesetih godina je pokrenuta akcija čišćenja rastinja i obnova zidova. Prije deset godina Vijeće za očuvanje kulturne baštine Engleske je u groblju obnovilo zidove i kupolnu kapiju. Novembra 2015. godine završeno je konačno uređenje praznog groblja da bi ono postalo memorijalni centar

Mirovni park posvećen svim muslimanskim vojnicima britanske vojske koji su umrli u Prvom i Drugom svjetskom ratu. Park objedinjava kulturni izraz tradicionalnog islamskog vrta sa prirodnim elementima britanskog porijekla. Originalnim zidovima i kupolnom ulaznom paviljonu groblja vraćen je prvobitni izgled. U središnjem dijelu objekta je reflektirajuće jezerce koje se iz gornjeg bazena napaja malim slapom. Kao najvažnije mjesto spomen-parka, u pročelju jezerca, postavljena je spomen-ploča s ugraviranim imenima vojnika koji su tu bili ukopani. Himalajske breze posađene oko bazena simboliziraju poginule vojnike.

Šarena Strana

bs-ba

2021-06-01T07:00:00.0000000Z

2021-06-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282153589202982

Islamska Zajednica