preporod

Svoj život bojila sam bojama Kur´ana

- Poštovana hafiza, kada si počela sa učenjem hifza i otkud ta ideja? Hafiza Ilma:

Moj put hifza otpočeo je upoznavanjem čuvarice Allahova govora, Hidajete Mahalbašić. Tada, kao dijete sa svojih 15 godina ulazim u potpuno novi univerzum, u memorisanje Allahova govora. Nastavlja se kroz medresu, grubo rečeno bi bilo da se završetkom medrese i okončava, jer hifz je nešto što čovjeka prati cijeli život, nešto što je nastojanje svakog hafiza, da pred Uzvišenog Gospodara dostojanstveno stigne kao čuvar Kur’ana. Na samom početku nisam ni bila svjesna šta hifz predstavlja, već je to bila samo čista dječija želja da jednog dana postanem hafiza. Poslije te “nesvjesnosti” došla sam do dubljih spoznaja, do toga da sve što radim, radim samo iz bezinteresne ljubavi prema Njemu, pa tako i hifz.

- Kako si uspjela uskladiti hifz sa obavezama studiranja? Hafiza Ilma:

To je bilo i najčešće pitanje tokom medrese: ”Kako stižeš sve?” Moja “tajna” je upravo Kur’an. Allah daje bereket u vremenu onima koji mnogo uče Kur’an, svjedok sam toga. Tako je prolazila moja srednja škola, hifz sam tada stvarno ozbiljno shvatila i počela odlučno učiti sa zadanim ciljem, ali ni škola nije trpila. Allah mi je dao upravo bereket koji sam spomenula na početku. Stizala sam naučiti sve gradivo za školu, imati odlične ocjene, ići na razna takmičenja, ali i svakog jutra, prije svega otići kod muhaffiza. Kada bih „položila“stranicu pripremljenu za taj dan, ostale obaveze bih s lahkoćom rješavala: nastava, druženje sa prijateljima, odmor, pa opet Kur´an kao relaksacija za sve i priprema za sutra. Svoj život na dnevnoj bazi bojila sam bojama Kur´ana, originalnim bojama.

- Ko ti je na ovom putu posebno pomogao? Hafiza Ilma:

Najveća podrška je bio moj muhaffiz, muftija bihaćki hafiz Mehmed Kudić. Osoba koja je 4 godine sa mnom prolazila kroz sve moje uspone i padove. Moj vjetar u leđa bio je moj muhaffiz. Roditelji i sestra, koji su neizostavan dio svih segmenata moga života, pa tako i moja podrška u hifzu, nisu mi dopustili da stanem.

- Šta za tebe znači ova hafiska dova, posebno činjenica da si prva hafiza u Bihaćkom medžlisu?

Hafiza Ilma: Hafiska dova je bila moje „krunisanje“. Vid nagrade za hifz na dunjaluku. Činjenica da sam prva hafiza medžlisa IZ Bihać mi je samo još veća motivacija da budem Kur’an koji hoda, da pozivam Njemu, da budem primjer i vršnjacima, a i mlađima od sebe, da budem lider u dobru, upravo ono što Kur’an naređuje svom učaču.

- Sada studiraš na IUS i šta hifz znači za tvoj studij? Hafiza Ilma:

Studiram računarske nauke i inžinjering, iako na prvu izgleda da nema poveznice sa vjerom općenito. Vodim se prvom objavom “Uči, čitaj, u ime Gospodara!“Svako je na Dunjaluk došao sa svojom misijom, pa tako i ja i kroz ovu znanost nastojim doprinijeti Ummetu. Kao i u svemu ostalom i ovdje mi je hifz donio bereket. Sama memorija, učenje, razumijevanje materije u bilo kojem polju, biva olakšano uz Govor Gospodara svjetova.

- kazala je nakon hafiske dove za naš list nova bihaćka hafiza Ilma Ogrešević

Hifz

bs-ba

2021-06-01T07:00:00.0000000Z

2021-06-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282235193581606

Islamska Zajednica