preporod

Islamska zajednica otvara prvi Centar za stare osobe

HASAN EMINOVIć

Civilizacijski usudi, narav društveno-kulturoloških odnosa i savremeni historijski trenutak sa sobom su donijeli potrebu Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini da na institucionalan način tretira osobe treće životne dobi, sa ili bez zdravstvenih problema. Tokom proteklih decenija širom Bosne i Hercegovine primjetno je da su, i mimo naše volje, muslimanske porodice rasute, da zbog egzistencijalnih potreba djeca nisu u prilici svakodnevno brinuti o svojim roditeljima. Nerijetke su pojave da su pojedinci, zbog posljedica rata ili drugih sudbinskih određenja, ostali sami u svojim domovima, sa manje ili više stabilnim finansijskim primanjima. Dakako da se imami trude u svojim vazovima afirmirati islamska načela brige i pažnje prema roditeljima, rodbini, komšijama, prijateljima i učiniti sve što bi pomoglo svim tim procesima, no često se dešava da su takva zalaganja nedostatna i manje efikasna od smještaja osoba treće životne dobi u specijalizirane centre.

Afirmacija zdravih stilova života

Na bazi statističkih podataka, Medžlis Islamske zajednice Mostar – koji je proteklih godina stekao veliko iskustvo u stvaranju novih vakufskih vrijednosti i njihovom funkcioniranju u aktuelnim okolnostima – je 17.2.2018. godine počeo graditi Centar za stare osobe u Podveležju. Kamen temeljac položili su reisu-l-ulema IZ u BiH, dr. Husein ef. Kavazović, i tadašnji predsjednik Medžlisa IZ Mostar Ramiz Jelovac. Centar je izgrađen u središtu džemata Podveležje, nedaleko od nove džematske džamije, ambulante, pošte, ugostiteljskih objekata i sportskog igrališta, na 700 metara nadmorske visine što se, na osnovu medicinskih istraživanja, smatra najoptimalnijim za zdravstvenu rehabilitaciju i fizičku rekreaciju. Arhitektura centra je usaglašena sa okolinom, uz ispunjavanje savremenih potreba i zahtjeva ovakve vrste objekata. Kompleks centra se sastoji od četiri stambene zgrade, od kojih je jedna prizemna, jedna se sastoji od prizemlja i sprata, a dvije se sastoje od prizemlja i dva sprata. Centar raspolaže sa 18 dvokrevetnih i 8 trokrevetnih soba te prostorijama za dnevni boravak s trpezarijom, vanjskim prostorom za odmor, terasama, prostorom za šetnju i rekreaciju, džamijom sa bibliotekom i čitaonicom. Izgradnja Centra finansirana je kreditnim sredstvima Islamske banke za razvoj iz Džede i BBI banke. Centar je, prema početnim zamislima, trebao biti otvoren još prošle godine. Zbog krize izazvane globalnom pandemijom koronavirusa, svečano otvorenje je prolongirano za ove ljeto. “Projekat je u međuvremenu imao određenu transformaciju kako bi se prilagodio prostoru i potrebama budućnih korisnika, ali i svim zakonskim propisima koji predviđaju aktivan boravak osoba treće životne dobi. Stambenu kvadraturu prilagodili smo zakonskim ograničenjima, čime je praktično povećan komfor i kvalitet usluga, tako da bez zadrške ovaj Centar možemo pozicionirati u sam vrh usluge ovog tipa u BiH”, kaže predsjednik Medžlisa IZ Mostar Džafer Alić.

Cilj je imati najbolju uslugu u BiH

Prvi korisnici Centra uselit će već početkom jula ove godine. Medžlis IZ je u fazi strukturiranja svih radnih zadataka i stručnog osoblja. Prema riječima V.D. direktora Eldisa ef. Balića, Centar će imati radno angažiran multidisciplinarni tim, koji se sastoji od medicinskih sestara, njegovatelja, socijalnog radnika, psihologa i fiziotarapeuta zaduženih za pružanje njege korisnika, tako da će oni praktično imati stručni nadzor svih 24 sata. Balić ističe da je Centar u potpunosti prilagođen svim životnim potrebama i navikama osoba starije životne dobi. Posjeduje najsavremeniju opremu koja odgovara svim evropskim standardima, moderno opremljene sobe (svaka soba posjeduje opremljenu kuhinju, TV, telefon, kupatilo, SOS signalizaciju, centralno grijanje/ klimatizaciju). Ishrana je prilagođena zdravstvenom stanju svakog korisnika. Za polupokretne i nepokretne osobe, podsjeća Balić, na raspolaganju su kreveti sa električnim funkcijama opremljeni medicinskim madracima sa antidekubitalnim svojstvima. U kompleksu Centra smještena je džamija u kojoj će korisnici i posjetioci moći obavljati ibadete. Radi se o staroj džamiji, porušenoj u ratu, a sada prilagođenoj novoj funkciji i ulozi. U njoj će biti organizovani razni prigodni sadržaji i programi kroz Službu za vjerske i odgojno-obrazovne poslove Medžlisa Mostar, medžlisove sekcije, te Karađoz-begove medrese.

“Sad nam je prioritet da počnemo sa radom s punom odgovornošću, da osiguramo kvalitetno stručno osoblje koje će moći adekvatno odgovoriti potrebama korisnika, ali i našim očekivanjima te da postanemo prepoznatljiv Centar po kvaliteti i inovativnosti. Prioritet je, također, osigurati potreban broj korisnika kako bi Centar mogao funkcionisati. Već imamo značajan broj zainteresiranih džematlija koji žive širom Evrope i svijeta, a čiji su roditelji ovdje, tako da se iskreno nadam da nam to neće biti problem”, ističe Balić. Otvaranjem Centra, zapravo, čitav sistem IZ će preuzeti svojevrsnu ulogu garanta brižnoj djeci da su njihovi roditelji u dobrim rukama i da će imati svu potrebnu njegu i pažnju jer, dodao je, misija Islamske zajednica ogleda se i u tome da se na najadekvatniji način približi ljudima, njihovim potrebama i da im na najsvrsishodniji način pruži ruku podrške. U osnovnoj ideji, koji su razvijali u Medžlisu IZ Mostar, zamišljeno je da ovaj Centar bude od općeg značaja i interesa cjelokupnoj Islamskoj zajednici u BiH i bošnjačkoj dijaspori. U tom smislu i na operativnom planu afirmiraju ideju da medžlisi sklapaju ugovore sa osobama koje su potencijalni korisnici usluga, na način da osobe uvakufe svoju imovinu medžlisu, a da medžlisi procijene vrijednost vakufa i na osnovu toga snose troškove njihovog boravka u Centru. “Takva praksa nije rijetkost na prostoru Bosne i Hercegovine, ali uslijed nedostatka sličnih institucija, osobe u trećoj životnoj dobi, i u stanju potrebe za njegom, imovinu ostavljaju privatnim licima. Na ovaj način im se otvara mogućnost da i u tim godinama pomažu rad i doprinose razvitku Islamske zajednice”, naglašava Balić.

Projekat od značaja za cjelokupnu IZ u BIH

Briga o osobama treće životne dobi samo je jedna od aktivnosti koje će

Medžlis IZ razvijati u sklopu novoizgrađenog kompleksa. “Turistički dio kompleksa biće otvoren za zaljubljenike u netaknutu hercegovačku prirodu i one koji žele potpuni duhovni i fizički smiraj od svakodnevnih urbanih gužvi. Imamo odličnu gastro ponudu, sa primjesom tradicionalnih jela. Hotelski smještaj je na nivou hotela s četiri zvjezdice. Sve se to upotpunjuje dodatnim sadržajima jačanja fizičke kondicije, motoričkih aktivnosti za najmlađe u posebno opremljenim vanjskim prostorima gdje će biti mogućnosti i za adrenalinske izazove”, pojašnjava predsjednik Medžlisa Džafer Alić. I tokom izgradnje kompleksa Medžlis IZ Mostar je imao svesrdnu podršku viših organa i ustanova, bez koje ovaj projekat ne bi mogao biti uspješno realiziran, niti bi njegova budućnost bila izvjesna. “Muftijstvo na čelu sa muftijom Dedovićem, te Rijaset sa svojim službama: Upravom za vjerske poslove, Upravom za ekonomske poslove, Vakufskom direkcijom i Uredom za društvenu brigu, pružaju nam veliku podršku u oživljavanju i uspostavljanju ovog Centra te time daju garanciju budućim korisnicima o dugoročnosti naše usluge. Moramo spomenuti da je gradnja počela podrškom naših vakifa Selima Isića Svile i Hase Pekušića koji su svoju imovinu ugradili u obnovi stare džamije. Naravno da smo svjesni činjenice da nam je za uspješno poslovanje i pružanje usluga i dalje potrebna podrška šire društvene zajednice, kako od strane stručnog osoblja, socijalnih, zdravstvenih ustanova, tako i pojedinaca, volontera sa kojima Islamska zajednica u Mostaru razvija sve svoje projekte”, naglasio je Alić. Cijena usluga u Centru za stare osobe u Podveležju bit će slična već formiranim cijenama u sličnim centrima i ustanovama. Cjenovna politika boravka korisnika u Centru kreirana je na bazi već postavljenih općih standarda.

Zajednica

bs-ba

2021-06-01T07:00:00.0000000Z

2021-06-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282454236913702

Islamska Zajednica