preporod

Na hadž samo vakcinisane osobe

Ukupan broj hadžija 60.000 Starosna dob osoba koje žele obaviti hadž ove godine mora biti između 18 i 60 godina, moraju biti dobrog općeg zdravstvenog stanja, te biti vakcinisane protiv korona virusa

Ukupan broj hadžija 60.000 MINA

Ured za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini od nadležnih institucija Kraljevine Saudijske Arabije još nije dobio zvanično uputstvo o organiziranju ovogodišnjeg hadža. “Mi i dalje očekujemo očitovanje Ministarstva za hadž i umru Saudijske Arabije, koje je jedino nadležno vladino tijelo Saudijske Arabije s kojim mi komuniciramo u vezi s pitanjima hadža i umre“, kazao je za Agenciju MINA rukovodilac Ureda za hadž i umru Sadžid ef. Ramić.

Uputstva saudijskog Ministarstva zdravlja

S obzirom na to da ovo ministarstvo još uvijek nije zvanično saopćilo odluku o načinu održavanja ovogodišnjeg hadža, Ramić je kazao kako Ured zainteresiranim vjernicima u Bosni i Hercegovini još uvijek ne može dati precizne odgovore u vezi s organiziranim putovanjem na hadž ove godine. Međutim, dodao je, javnosti je moguće predstaviti vrlo detaljne preporuke saudijskog Ministarstva zdravlja, koje je uz Ministarstvo za hadž i umru, važan faktor u realizaciji ovogodišnjeg hadža. Prema ovim preporukama, za ovu godinu je predviđen broj hadžija od 60.000, uz mogućnost naknadnog preispitivanja ove brojke, u skladu s lokalnim i epidemiološkim prilikama u svijetu.

Starosna dob osoba koje žele obaviti hadž 1442. h.g. mora biti između 18 i 60 godina, moraju biti dobrog općeg zdravstvenog stanja, te biti vakcinisane protiv korona virusa, vakcinama koje je odobrila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Hadžije su obavezne primiti punu dozu jedne od vakcina protiv Covid 19 odobrenih u Kraljevini Saudijskoj Arabiji. Sve hadžije će biti obavezne dati na uvid dokument koji to potvrđuje ovjeren od strane zvaničnih zdravstvenih instanci matičnih država, s tim da period od primanja druge doze vakcine, ako se radi o vakcini sa dvije doze, odnosno prve doze, ako se radi o vakcini s jednom dozom, do polaska za Saudijsku Arabiju ne smije biti kraći od 14 dana.

Hadžije bez PCR testa

Sve hadžije su obavezne priložiti negativan PCR test, koji potvrđuje da nemaju korona virus, izdat od strane verificirane laboratorije u državi hadžije, i ne stariji od 72 sata od momenta uzimanja brisa do momenta polaska prema Saudijskoj Arabiji. Hadžijama koje kod sebe nemaju negativan PCR test neće biti dozvoljen ulazak u avion.

Po dolasku na prostore obavljanja hadža sve hadžije će proći kroz proceduru provjere svih potrebnih dokumenata, dati na uvid i provjeru potvrda o vakcinaciji, proći kroz proceduru vizuelne trijaže, a biće im uručeni i neophodni edukativni materijali.

Otpremanje hadžija utvrđenim stazama prema lokaciji za transport hadžija prema prostorima hadža (autobusi, voz) biće realizirano uz poštivanje usvojenih preventivnih mjera (distanca, nošenje maske, dezinfekcija ruku).

U zgradama za smještaj hadžija sve hadžije će po ulasku prolaziti kroz vizuelnu i termo trijažu pri ulasku u zgradu kao i pri njihovom kretanju, a smještaj u Mekki i Medini će biti ograničen shodno zahtjevima koje nalažu Ministarstvo turizma i Ministarstvo za hadž i umru kao i druga tijela nadležna za nadzor nad smještajnim kapacitetima hadžija, pri čemu će biti ispoštovane mjere koje garantuju sprečavanje pretrpanosti u sobama i pružanje usluga ishrane svakom hadžiji u njegovoj sobi bez potrebe za okupljanjem u restoranskim salama, te zabranu otvorenih bifea (švedski sto). Za inostrane hadžije će po njihovom dolasku biti organiziran i trodnevni karantin u zgradi smještaja, te provođenje PCR testa tokom tog perioda.

Tokom cijelog boravka i kretanja hadžija na prostorima obavljanja hadža hadžije će biti u prisustvu nadležnog zdravstvenog vodiča, kako bi se osigurala primjena preventivnih mjera i procedura. korištenja. Bit će osigurano da nema gužvi ispred abdestahana i toaleta. Namaz u džematu bit će dozvoljen, uz strogo pridržavanje razmaka između klanjača, pri čemu će biti na snazi protokoli koji se odnose na džamije.

S ovim i brojnim drugim preporukama i uvjetima javnost će biti upoznata pravovremeno.

Zajednica

bs-ba

2021-06-01T07:00:00.0000000Z

2021-06-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282553021161510

Islamska Zajednica