preporod

Velika Kladuša na razmeđu 20. i 21. stoljeća

EJLA ĆUROVAC

Djelo Velika Kladuša na razmeđu 20. i 21. stoljeća autora Rame Hirkića je objavljeno od strane izdavačke kuće Grafis u Cazinu, 2021. godine. Kao publicista Hirkić je poznat kao prvi urednik novina „Sanitkes“, inače prvog printanog medija Velike Kladuše.

U ovom svom djelu- monografiji bazirao se na neke od najznačajnijih događaja iz historije Velike Kladuše, te ih je detaljno opisao i analizirao u 10 poglavlja, uz dodatak dokumentarno faktografskih priloga, bibliografije-literature i bilješke o izdavaču i autoru.

U prvom poglavlju autor se bavi općim aspektima publikacija o Velikoj Kladuši gdje više govori o njenoj historiji, nazivu, porijeklu stanovništva, te relevantnim događajima u okruženju. U drugom poglavlju podrobnije analizira period između 1945. i 1990. godine, nakon čega se u trećem poglavlju bazira na period od rata u BiH do današnjeg vremena. Četvrto poglavlje se direktno veže uz prethodna dva, s obzirom na to da autor daje poseban osvrt na smrtna stradanja Kladuščana tokom ratova koji su bili na tlu naše domovine.

Jedno od najinteresantniih poglavlja jeste ono o kladuškim junacima, legendama, mitovima i raritetima, nakon čega autor nešto više piše o strateškim greškama koje su se događale u periodu od 1981. do 2020. godine.

Posljednjih nekoliko poglavlja u sebi uključuje i intervjue, eseje, osvrte na mnoge fenomene i događaje bitne za živote ljudi u Velikoj Kladuši.

Autor je kroz ovo djelo želio ponuditi svojevrsnu hrestomatiju ili memoare o Velikoj Kladuši tokom skoro stotinu godina, i predstaviti sve strateške promjene sa kojima se cijela država, Bosna i Hercegovina suočavala tokom ovog burnog stoljeća.

Kako u svom predgovoru autor piše:

„Ovom knjigom zainteresovani na jednom mjestu mogu pročitati kratak presjek kladuške povijesti fokusirano na one momente koji su do sada nedovoljno poznati kao npr. tko je i kada uveo Kladušu u pisanu povijest; hronološko faktografska zbivanja tokom zadnje decenije jednopartijskog sistema i njegovu zaostavštinu; jasnu predodžbu situacije u vrijeme promjene društveno-političkog sistema 90-ih; prve narodne izabranike na svim nivoima vlasti koji su Veliku Kladušu poveli u doba pluralističke demokratije; detaljno je elaborirana prva decenija višepartijskog sistema sa događajima koji su ostavili traga u kladuškoj povijesti... Knjiga je svjedočanstvo o 40 godina zagonetne Čaršije, životu njenih građana i putokaz u bolju i perspektivniju budućnost!“

Kultura

bs-ba

2021-06-01T07:00:00.0000000Z

2021-06-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282561611096102

Islamska Zajednica