preporod

Austrija: „Državna karta islama“

Austrijska vlada je krajem maja objavila na internetu „Državnu kartu islama“, na kojoj su locirani mesdžidi i džamije kao i podaci o njihovom rukovodstvu što je u uznemirilo muslimane ove zemlje. Ministrica integracije u Austriji Susanne Raab najavila je ovo objavljivanje ranije pojašnjavajući da je vlada otvaranjem nove web stranice pod nazivom “Državna karta islama”, učinila dostupnim lokocije više od 600 džamija i organizacija, njihove adrese, imena čelnika i njihove eventualne veze s inostranstvom. Istakla je da time „nije bila namjera vlade da potaknuti opće nepovjerenje prema muslimanima, nego da razotkrije “ideologije” koje osporavaju “vrijednosti liberalne demokratije”“.

Muslimansko vijeće je u svojoj reakciju na ovu objavu upozorilo da ova interaktivna karta svjedoči o očitoj namjeri vlade da označi sve muslimane kao moguću opasnost, jer se radi o stigmatizaciji jedne vjerske skupine, prenijela je agencija France Presse.

Karta je rezultat saradnje Bečkog univerziteta i Dokumentacijskog centra za nadzor političkog islama, tijela koje je protekle godine osnovala koalicija Konzervativaca i Zelenih. Zeleni su se ogradili od „Državne karte islama“.

“Ovaj projekt koji muslimane poistovjećuje s „islamistima“suprotan je politici integracije”, rekla je glasnogovornica stranke Zelenih za integracije Faika El-Nagashi,

Globus

bs-ba

2021-06-01T07:00:00.0000000Z

2021-06-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282595970834470

Islamska Zajednica