preporod

Obnovljen još jedan vakuf

M.B.

Nakon više od pet godina rekonstrukcije i ulaganja, četvrtog dana Kurban-bajrama, u petak 23. jula 2021. godine, Medžlis Islamske zajednice Brčko obilježio je i završetak obnove najznačajnijeg vakufa u Brčkom - zgrade nekadašnje medrese Ruždije, te je tom prilikom i svečano otvoren restoran “Divanhana“

Svečanosti su prisustvovali muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić, rukovodioci službi Muftijstva tuzlanskog Muhamed Bilajac i Muamer Zukić, glavni imam i predsjednik MIZ Brčko dr. Mustafa-ef. Gobeljić i Hajrudin Omerović i brojni gosti.

“Ponosni smo na našeg plemenitog vakifa Alijagu Kučukalića, kojeg spominjemo uz imena naših najvećih vakifa Gazi Husrev-bega i Gazi Turali-bega. Upravo ovi plemeniti vakifi u Sarajevu i Tuzli, neizostavno su vakufili i površine za ekonomsko privređivanje jer su bili široko obrazovani i dalekovidi. Znali su da duhovni polog, moralne vrijednosti i visoki ideal odgoja i obrazovanja neće se moći odvijati u punoj mjeri ako nema ekonomske baze za to,” kazao je muftija Fazlović. Izrazio je zahvalnost Medžlisu, glavnom imamu, predsjedniku i svim onima koji su pomogli da se obnovi ovaj vakuf, gradonačelniku

Esedu Kadriću i članovima Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, koji su podržali ovaj i druge projekte Medžlisa IZ Brčko.

Kako je istakao glavni imam dr. Mustafa-ef. Gobeljić ovaj vakuf je imao dvostruku ulogu. “S jedne strane, u prizemlju se odvijala ekonomsko-poslovna aktivnost, dok se na spratu odvijala odgojna i obrazovna aktivnost. Otuda, s pravom ističemo da smo ovim pristupom obnovi i revitalizaciji ovog vakufskog dobra, vratili istom njegovu autentičnu ulogu. Ponovo će se, ako Bog da, u prizemlju ovog objekta odvijati ekonomsko-poslovna aktivnost a na spratu, već nekoliko godina djeluje obdanište “Evlad”, istakao je dr. Gobeljić. Cijeli objekat ima oko 1.400 metara kvadratnih korisnog prostora, a restoran “Divanhana” predstavlja spoj tradicionalnog i modernog pristupa ugostiteljstvu.

Zajednica

bs-ba

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/281517934163085

Islamska Zajednica