preporod

Nastavak pomoći u zbrinjavanju migranata

Rijaset Islamske zajednice je putem Ureda za društvenu brigu uručio za Kurban-bajram, 20. jula, značajnu humanitarnu pomoć migrantima koji borave na području Unsko-sanskog kantona (USK). Vrijednost uručene donacije u prehrambenim artiklima i higijenskim sredstvima iznosi oko 60.000 KM. Pomoć su Crvenom križu i Merhametu, humanitarnim organizacijama koje brinu o migrantskoj populaciji, uručili rukovodilac Ureda za društvenu brigu Ibrahim-ef. Malanović i muftija bihaćki hfz. Mehmed-ef. Kudić. Oni su posjetili i kuhinju u kojoj se svakodnevno priprema 3.800 obroka za migrante.

„Od prvog dana do danas Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa Crvenim križom USK, pruža neizmjernu pomoć u zbrinjavanju migranata na prostoru ovog kantona. Posebno nam je drago da su se u povodu Kurban-bajrama sjetili ovih ljudi u teškim trenucima koje ovdje proživljavaju“, izjavio je direktor Crvenog križa Bihać Husein Kličić.

U petak, četvrtog dana Bajrama, ista vrsta humanitarne pomoći, te odjeća i obuća, uručena je i Međunarodnom fondu solidarnosti - Emmaus u Doboj Istoku (MFS - EMMAUS), u čijem kompleksu borave maloljetni migranti. Tokom realizacije ove pomoći, vrijedne oko 20.000 KM, u posjeti ovom centru bili su i rukovodilac Ureda za zekat Vehid-ef. Arnaut i glavni Imam Medžlisa Doboj Ibrahim-ef. Halilović. Predstavnici MFS - EMMAUS, direktor Hamzalija Okanović i njegov pomoćnik Elmedin Škrebo, informirali su predstavnike Rijaseta o projektima koje realizuje ova nevladina humanitarna organizacija, te se zahvalili Islamskoj zajednici na kontinuiranoj podršci njihovim aktivnostima. Kako je najavljeno iz Ureda za društvenu brigu, humanitarna pomoć u narednim danima bit će uručena i migrantskim centrima u Blažuju i Ušivku na području Kantona Sarajevo (KS).

Zajednica

bs-ba

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/281715502658701

Islamska Zajednica