preporod

Otvorena vjersko-kulturna manifestacija ”Lastavica“

„Na Lastavici se susreće čovjek s Bogom, čovjek s prirodom i čovjek s čovjekom“, kazao je na otvorenju manifestacije muftija hafiz Mevludin-ef. Dizdarević, istakavši da se ovogodišnja Lastavica odvija u duhu dvije riječi, kontinuitet i inovacije

H. P.

Ovogodišnja manifestacija Lastavica otvorena je 23. jula, a centralni program će biti održan na platou Lastavica, u nedjelju 1. augusta, uz lastavičke poruke muftije zeničkog hfz. dr. Mevludin-ef. Dizdarevića i muftije bihaćkog hfz. dr. Mehmed-ef. Kudića.

Bogat sadržaj

U dosadašnjem programu organizirana je ”Večer Kur’ana” u Vrandučkoj tvrđavi uz učešće hafiza, planinarska tura na Lastavicu ”Tragom bosanskih bogumila”, promocija knjige ”Između dvije obale – uleme i vladara” autora prof. Mustafa-ef. Spahića i tribina pod nazivom “Korijeni bošnjačkog identiteta”. Noć uoči centralnog programa, u subotu, 31. jula na platou Lastavice bit će izveden vjerski program uz prigodno kazivanje glavnog imama Medžlisa IZ Kakanj, mr. Sulejman-ef. Čelikovića. Tradicionalno će i ove godine sastavni dio programa Lastavice biti i nadmetanja u starim narodnim sportskim disciplinama, kao i malonogometni turnir.

Prelijepa večer u Vranduku

Učesnici večeri Kur’ana u Vrandučkoj tvrđavi bili su hafizi Muftiluka zeničkog: hfz. mr. Enes-ef. Beganović, hfz. Sead-ef. Šahinović, hfz. Husejn-ef. Čajlaković, hfz. Fahir-ef. Arnaut, hfz. mr. Ishak-ef. Efendić, hfz. Sulejman-ef. Rafuna, hfz. Harun-ef. Efendić, hfz. Hidajet-ef. Talić, hfz. mr. Nermin-ef. Ibrahimović. Program manifestacije realiziran je kroz učenje Kur’ana pomenutih hafiza, učenje ilahija i kasida hora kao i recitale glumca BNP Zenica Nusmira Muharemovića.

Prisutnim vjernicima obratili su se dr. Salih-ef. Indžić, glavni imam Medžlisa IZ Travnik i muftija zenički hfz. dr. Mevludin-ef. Dizdarević.

Mozaik

bs-ba

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/281736977495181

Islamska Zajednica