preporod

Ljetni kamp za mlade

Š. M.

UMedžlisu Livno je organiziran prvi ljetni kamp za mlade koji je bio pilot projekat ove vrste. Cilj projekta bio je okupiti grupu mladih i omogućiti im uvjete da se druže i uče određene vještine, grade samopouzdanje, osnažuju svoj duhovni identitet. Na kampu je bilo 10 omladinaca, a kamp su predvodili, te sa mladima proveli dva dana u prirodi, hafiz Mahir ef. Kevrić i muallima Šejla Mujić-Kevrić. Kamp je postavljen na poznatom izletištu Crna stijena, nedaleko od centra grada, gdje su mladi mogli da se kupaju u rijeci Sturbi, hladnoj i osvježavajućoj u ovom toplim ljetnim danima.

Pored vodenih igara i aktivnosti pored rijeke, mladi su klanjali svaki namaz u džematu, dva puta dnevno učili Kur’ana, a razgovori pored logorske vatre, duboko u noć, izrodili su brojne zanimljive teme, mnogo smijeha i pozitivne energije. Spavanje u šatoru je posebno iskustvo, iako su malo vremena spavali. Svaki tren su koristili na zajednicko druženje, koordinirano od strane voditelja kampa. Za hranu se pobrinuo hafiz Mahir ef. koji im je spremao roštilj i doručak, tako da su se osjećali kao kod kuće.

„Omladinci su vidno uživali, što je pokazalo da u ovakve projekte moramo ulagati, i što češće ih organizirati, jer daju dugoročne rezultate. Grupa koja je bila na kampu bolje se upoznala i druženje nastavila odmah nakon kampiranja“, istakao je voditelj kampa hafiz Mahir ef. Kevrić.

„Naš prvi zadatak, kao vjerskih službenika koji imamo priliku i čast raditi s mladima, je da ih kroz razne projekte iskustveno učimo da je život kroz vjeru i sa vjerom, zabavan, dinamičan, zdrav, te da kao takav treba da im bude privlačniji od raznih poroka koja većini mladih zaokuplja maštu i interesovanje“, rekla je muallima Šejla.

Medžlisi

bs-ba

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/281814286906509

Islamska Zajednica