preporod

Obilježen „Dan sjećanja“u Šijama

RAŠID ORLOVIĆ

Zajedničkom organizacijom tri džemata: Šije, Šije Donje Polje i Šije Gornje Polje, Mjesne zajednice Šije i udruženja građana „Ponikva“Šije prigodnim programom obilježen je 17. juli - „Dan sjećanja“u Šijama.

Domaćin je bio džemat Šije Donje Polje. Ove godine cilj je bio uključiti što više omladine, kako bi se upoznali sa ovim datumom i kako bi znali zbog čega se ustvari obilježava ovaj dan. Tim povodom u program su uvrštene i nove aktivnosti kao što su memorijalni turnir u malom nogometu i streljaštvu.

Pored kojih su posjećena šehidska mezarja u Buljubašićima i Meškićima uz učenje Jasini šerifa i uz kratke poruke koje su uputili Ševal ef. Delić i Aldin ef. Mehmedović.

Kao i prethodnih godina, Jasin je proučen i ispred kuće r. Šemse Omića, gdje je od jedne agresorske granate stradalo šest mještana Šija. Prisutnim džematlijama poruku je uputio dr. Adis ef. Sultanović.

Prije akšam-namaza, održana je promocija knjige “Svaki kraj je novi početak” u sportskoj dvorani O.Š.

“Mustafa Mulić” u Šijama, autora Muhameda Ibrahimovića. Na promociji knjige učestvovala je direktorica JU Opća biblioteke Tešanj mr. sci. Almina Brkić i novinar i publicista Avdo Huseinović, koji je u toku programa prikazao svoj film o ratnim dešavanjima u Bosni i Hercegovini.

Poslije akšama, proučen je mevludski program kojeg su proučili polaznici mektebske pouke sva tri džemata u Šijama.

U ime domaćina i organizatora prisutnim džematlijama obratio se dr. Rifat Sejdinović, a nakon njega načelnik mr. Suad Huskić.

Prigodno predavanje, kao i glavnu poruku skupa, održali su i uputili glavni imam Medžlisa Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić i mr. Suad ef. Balić, porijeklom iz Šija, a sada imam u Sarajevu.

Od 2008. godine u Šijama se obilježava 17. juli, „Dan sjećanja“na šehide i civilne žrtve rata, a od 2011. godine navedena tri džemata, MZ Šije i Udruženje građana „Ponikva“su u kalendar svojih aktivnosti uvrstili ovaj značajni datum i od tada ga svake godine zajednički obilježavaju, uz promjenu domaćina svake godine (jadan od tri džemata).

Medžlisi

bs-ba

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/281831466775693

Islamska Zajednica