preporod

Izložba bošnjačke pobožne poezije

Usklopu manifestacije “Dani Preporoda”, 25. jula je u avliji Medžlisa Islamske zajednice u Trebinju otvorena izložba bošnjačke pobožne poezije koju su organizirali Bošnjačka zajednica kulture (BZK) “Preporod” Regionalno društvo Hercegovina i Medžlis Islamske zajednice Trebinje.

U obraćanju prisutnim kao domaćin, hafiz Sadik-ef. Fazlagić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Trebinje izrazio je zadovoljstvo što je ova izložba svoje prvo predstavljanje javnosti u Hercegovini imala upravo u Trebinju, dok je predsjednik BZK “Preporod” Regionalno društvo Hercegovina Harun Hasanagić isrtakao:

- Veoma nas raduje činjenica da je jedna od prvih aktivnosti BZK “Preporod” Regionalno društvo Hercegovina realizirana upravo u Trebinju. Time smo iskazali svoje namjeru da dio naših aktivnosti radimo na području istočne i zapadne Hercegovine.

Govoreći o izložbi, prof. dr. Edim Šator naglasio je kako je poezija uvijek prodirala glasnije i jasnije do čovjeka, ali je uvijek bilo i onih u čije glineno uho se nije mogla zabiti prava riječ, ističući kako je poezija po svojoj prirodi okrenuta sva čovjeku.

- Na ovoj izložbi vidimo da je od druge polovine 16. stoljeća, pa sve do suvremenog doba pjesnike okupirala tema odnosa čovjeka i Boga. To vidimo već u srednjem vijeku na lapidarnim spomenicima kulture, stećcima i to se nastavilo sve do danas. U ukupnoj bošnjačkoj književnosti i kulturi, pa tako i u bošnjačkoj pobožnoj poeziji nastaju naročita poetska ostvarenja, tj. osobne kreacije susretanja i preplitanja čitavih tradicija muslimanskog orijenta i europskog zapada koje se rijetko gdje drugo viđaju - zaključio je Šator.

Kultura

bs-ba

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282016150369421

Islamska Zajednica