preporod

Promocijom knjige počela manifestacija Dani Neretvice

UButurović Polju – Konjic, 18. jula 2021. g. u prisustvu velikog broja posjetilaca održana je promocija knjige „Neretvica je nama više od rijeke i zavičaja“. Ovim kulturnim događajem počela je ovogodišnja manifestacija „Dani Neretvice“, koju organizuje Zavičajno udruženje za zaštitu historijskih spomenika i kulturnog nasljeđa “Neretvica”.

Knjiga „Neretvica je nama više od rijeke i zavičaja“je zbornik nagrađenih i drugih prispjelih radova na literarne konkurse koji je Zavičajno udruženje za zaštitu historijskih spomenika i kulturnog nasljeđa “Neretvica”, raspisalo u protekloj 2020. godini.

Radove prispjele na konkurs „Neretvica je nama više od rijeke i zavičaja“ocjenjivao je žiri u sastavu: Hadžem Hajdarević, književnik, Amela Kozić, profesor bosanskog jezika, Said Šteta, književnik i novinar i Bajro Perva, književnik i novinar.

Prvo mjesto na ovom konkursu pripalo je radu autora Esada Bajića iz Konjica, drugo mjesto su podijelile Sabina Ćukle iz Konjica i Medina Čolak iz Buturović Polja, dok su treće mjesto podijelili radovi Maje Behmen iz Mostara i Minele Padalović iz Buturović Polja.

Radove učenika osnovnih škola prispjele na literarni konkurs „Neretvica u pričama naših deda i nena“ocjenjivale su profesorice bosanskog jezika: Smaila Gabela, Sabina Turak i Dina Sarajlić. Prvo mjesto pripalo je Naidi Trešnjo učenici Druge osnovne škole iz Konjica, drugo mjesto su podijelile Hana Sarajlić i Dalila Padalović, učenice osnovnih škola Parsovići i Seonica, a treće mjesto su podijelile Adisa Sultić iz Prve osnovne škole Konjic i Merisa Mujak iz OŠ Parsovići.

Uz ove radove zbornik sadrži i radove spisatelja koji su porijeklom iz Neretvice a koji su se odazvali pozivu izdavača i priložili svoje radove za ovaj zbornik. Velikom broju autora ovo je prvo „ukoričavanje“njihovih radova i nadati se da će im poslužiti kao motiv više da nastave pisati i o Neretvici ali i o drugim ljepotama naše Bosne i Hercegovine.

Urednik ovog zbornika radova je Bajro Perva, redakciju su činili: Smaila Gabela, Amela Kozić, Edina Sarajlić i Sa- bina Turak dok recenzije potpisuju dr. Selman Selhanović i Irma Halilović. Knjiga je obogaćena ilustracijama učenika osnovnih škola Seonica i Parsovići dok se za DTP pobrinuo Safer Muminović.

Kultura

bs-ba

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282033330238605

Islamska Zajednica