preporod

Umjetničko svjedočenje o genocidu

Usarajevskoj Vijećnici je 19. jula otvorena izložba “Svjedok” Adisa Lukača. Radi se o postavci slika, crteža i skulptura, ukupno 18 radova, koji se tematski oslanjaju na genocid u Srebrenici, posebno se fokusirajući na motiv zbjega kao fragment i simbol užasa i traume koju je proizveo i koju još proizvodi eho tog tragičnog događaja.

Govoreći o motivima i porukama koje izložba sadrži, predsjednik BZK Preporod. prof. dr. Sanjin Kodrić istakao je značaj kulture i umjetnosti kao medija koji spajaju ljude i šire spoznaje, te doprinose kulturi sjećanja i kulturi pamćenja, kao nečemu što moramo njegovati.

“Ne smijemo traumatična zbivanja naše prošlosti prepustiti isključivo sjećanju pojedinaca. Ukoliko to uradimo ta će sjećanja izblijedjeti s biološkim odlaskom individua koje pamte genocid i osjećaju ga svakim djelićem svog bića”, kazao je Kodrić.

“Umjetnost je najtrajniji element koji može da održi kolektivno sjećanje. Ono što je najbitnije, poruka ove izložbe apsolutno nije upućivanje na negativno, nego je traženje i vraćanje pozitivnog”, kazao je Lukač, navodeći kako se izložba bavi svjedocima, ali u isto vrijeme i ona svjedoči sve te priče.

Planirano je, ukoliko to uvjeti pandemije dozvole, da se ova izložba „preseli i predstavi“publici u zemlji i inozemstvu, kako bi istina o genocidu, ispričana kroz ovaj vid umjetnosti, doprla do najšire javnosti i ostala sačuvana od zaborava.

Kultura

bs-ba

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282041920173197

Islamska Zajednica