preporod

Tema broja: Nasilje u porodici

M. N.

Bosanskohercegovačko društvo se u cjelini posljednjih decenija suočava s porastom nasilja u porodici koje se, kako to provedena istraživanja pokazuju, sve češće dešava i među muslimanima, koji revnosno izvršavaju propise vjere. S ciljem skretanja pažnje na ovaj fenomen za temu 86. broja Novog muallima odabrana je tema „Nasilje u porodici“. Rubrika započinje Muallimovim intervjuom s Muberom Hodžić-Lemeš, menadžericom „Sigurne kuće“u Sarajevu. U vrlo informativnom intervjuu Hodžić-Lemeš govori o prepoznavanju nasilja u porodici, vidovima nasilja, rodnoj diskriminaciji, zakonskim okvirom koji tretira pitanje nasilja u porodici, o tome da li je vjera garancija da se nasilje neće dešavati te o mogućnostima vjerskih zajednica u podizanju svijesti o ovom problemu.

Osobe sklone nasilju nad ženama iz muslimanskog korpusa svoje ponašanje pravdaju dijelom 34. ajeta sure En-Nisa u kojem se među mjerama za harmoniziranje bračnog života spominje sintagma wa-ḍribūhunna koja se može razumjeti kao svojevrsno „ovlaštenje“mužu da „fizički kazni“svoju suprugu. S tim u vezi Enes Karić u tekstu „Kako prevesti wa-ḍribūhunna: `Kaznite ih’, `Suprotstavite im se’, `Pljusnite ih’, `Navodite im lijepe primjere’…?” na temelju određenih klasičnih tefsira i nekih zapadnih prijevoda Kur’ana raspravlja o intenciji ovog dijela 34. ajeta sure En-Nisa i njegovom tumačenju i prevođenju. Safija Malkić, šefica Odjela za brak i porodicu Rijaseta Islamske zajednice, u tekstu „Islamski pogled na nasilje u porodici – pristup i realnost“ukazuje na važnosti porodice za razvoj zdrave društvene jedinke i u tom kontekstu jasno naglašava nespojivost bilo koje vrste nasilja s islamskim pogledom na porodicu.

U fokusu četvrtog teksta u okviru Teme broja pod naslovom „Nasilje u porodici“direktorica „Medice“u Zenici Sabiha Husić nastoji definirati nasilje u porodici, ukazati na uzroke i faktore koji dovode do nasilja. Posebno osjetljiva kategorija unutar porodice su djeca koja su nerijetko uslijed doslovnog razumijevanja pojedinih izreka Božijeg Poslanika, a.s., izložena nekom vidu nasilja. Dina Sijamhodžić-Nadarević kroz rad „Religijsko-pedagoški pogledi na tjelesno i emocionalno zlostavljanje djece“problematizira takav pristup odgajanju djece unutar muslimanskih porodica nudeći pri tome obilje primjera iz života Božijeg Poslanika, a.s., kao jasne argumente za nenasilno odgajano djelovanje.

Mjesec juli u kojem izlazi 86. broj Novog muallima cijeli svijet podsjeća na mračnu stranu ljudske prirode spremnu da učini najveći od svih zločina – genocid. Iz tog razloga rubriku Putokazi ovaj broj Novog muallima otvara tekstom Almira Fatića „Sura Et-Tin: Čovjek i njegove mogućnosti“u kojem autor tematizira ljudske potencijale za činjenje dobra i zla koji će na Konačnom sudu biti vrednovani u vidu nagrade ili kazne.

Važan dio historije Bošnjaka predstavlja osnivanje Udruženja „Mladi Muslimani“, omladinske sekcije „El-Hidaje“1939. godine. U rubrici Sagledavanja objavljujemo tekst Fikreta Karčića „Da li je postojala egipatska veza? Kako je Udruženje `Mladi muslimani’ dobilo ime?“, u kojem autor zastupa stav da su dva alima, Mehmed-ef. Handžić i Kasim-ef. Dobrača, naziv Udruženja „Mladi muslimani“preuzeli od egipatske Organizacije „Džem’ijet-uš-šubban-ulmuslimin“(„Društvo Mladi muslimani“) uspostavljene u Kairu 1927.

Pored ovih, u novom broju su prisutne i druge teme, autorski članci, prijevodi i prikazi novih knjiga.

Kultura

bs-ba

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282067689976973

Islamska Zajednica