preporod

Prvi broj Libruma

Uokviru kulturne manifestacije “Mostarsko ljeto 2021.” u Narodnoj biblioteci Mostar, 16. jula upriličena je promocija prvog broja časopisa Librum.

“Prvi broj časopisa predstavlja početni korak, a naša želja je da izlazi svake naredne godine. Cilj nam je da na jednom mjestu prikupimo postignuća Narodne biblioteke Mostar u jednoj godini, te da ta postignuća ostanu dugoročno zabilježena”, istakao je direktor Narodne biblioteke, Rasim Prguda.

“Ovaj broj časopisa Librum obuhvata rad Narodne biblioteke u 2020. godini. Uvertira časopisa Librum bila je monografija Narodne bilioteke Mostar, koja je promovisana u okviru iste manifestacije, na istom mjestu u okviru Mostarskog ljeta 2019.”, naglasila je Selma Aškraba, jedna od promotorica.

Mr. Nusret Omerika je govoreći o značaju časopisa Librum istakao kako je to važan i značajan korak koji će pomoći da u Mostaru ponovo oživi izdavačka djelatnost.

“Svima nam je poznato da je Mostar nekada prednjačio po izdavaštvu na ovim prostorima, na prostorima bivše Jugoslavije, kako u izdavanju knjiga tako i u izdavanju časopisa. Nakon ovog nesretnog rata nastala je jedna pauza, jedan veliki vakum kad su u pitanju izdavaštvo i časopisi. Tako je nakon časopisa Most kojeg je uređivao rahmetli Alija Kebo nastala jedna velika praznina. Osjetili smo potrebu da pokrenemo jedan časopis, i eto, kao što vidite ovaj časopis Librum je ugledao svjetlost dana. Može se govoriti o njemu iz različitih uglova, s različitih aspekta, da li je kvalitetan, da li je trebalo biti još nekih rubrika, da obuhvati još neka poglavlja, više književnosti, više estetike, više o bibliotekama, ali najvažnije je da je on tu”, istakao je Omerika.

Kultura

bs-ba

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282080574878861

Islamska Zajednica