preporod

Muallima h. Nermina Hibović 1971–2021.

SEAD ŠAHINOVIĆ MULAJMA OMIĆ

Trećeg maja 2021. godine, u 21. noći mubarek ramazana, u odabranom sehurskom vremenu na ahiret je preselila zenička muallima h. Nermina hanuma Hibović. Dan kasnije, odnosno 4. maja 2021. g. obavljena je dženaza i ukop u zeničkom prigradskom džematu Ričice, u prisustvu velikog broja džematlija Zeničana i brojnih imama zeničkog, sarajevskog i tuzlanskog muftijstva kao i brojnih poštovalaca ove čestite imamske porodice.

Dženaza-namaz predvodio je njen muž h. Sedin-ef. Hibović, vrijedni zenički imam, hatib i muallim, jedan od autora novijih udžbenika mektebske pouke. Čast da čestititoj i plemenitoj sestri Nermini hanumi prouči kabursku dovu pripala je potpisniku ovih redaka.

Hadži Nermina hanuma Hibović-Selimović rođena je 18. 10. 1971. godine u mjestu Pločari Polje kod Fojnice. Gazi Husrev-begovu medresu završila je 1991. godine. Nakon toga stupa u sretan i hairli brak sa Sedin-efendijom a ujedno započinje svoj radni i životni put u zeničkom džematu Ričice. Odmah po dolasku se aktivno uključuje u rad svog džemata, prenoseći svoje znanje ali i čestitost na sve koji joj se nađu u blizini. Tokom ramazana je bila aktivna sa učenjem ženske mukabele, njena komunikacija sa džematom i džematlijkama bila je na zavidnom nivou, ne samo u džematu Ričice, već i u susjednom džematu Pehare. Nije štedjela svoj trud i slobodno vrijeme, rado je bila domaćin svojim džematlijama i u vlastitom domu im prenosila znanje o islamu, a od istih prihvatala znanje o životu. Nermina hanuma ostala je u džematu Ričice do kraja svoga života.

Medžlis IZ Zenica angažovao je od 1998. godine na poslovima muallime – gasalke i taj posao je čestito obavljala sve dok ju je zdravlje služilo. Upravo u toj misiji ostat će upamćena. Opremila je negdje oko 2.295 dženaza, jer je u posljednjih jedanaet godina vodila tačnu evidenciju o svakoj opremljenoj dženazi. Hiljade zeničkih porodica upamtit će je kao muallimu – gasalku koja je u času smrti i ispraćaja njihovih najbližih znala naći riječi utjehe i dostojanstveno, s Kur’anom i dovom ispratiti njihove umrle u ahiretsku vječnost. Uvijek vedra, skromna i nasmijana bila je mehlem u trenucima bola i ovozemnih iskušenja. Njena da’wa se najviše ogledala kroz ispratne dove i ženske tevhide koje je obavljala 23 godine. Također, bila uključena u rad Odjela za brak i porodicu, aktivno je učestvovala u svim projektima Medžlisa IZ Zenica, ne gledajući materijalnu nadoknadu i ne štedeći utrošeno vrijeme. Hadž, a kasnije i umru obavila je sa svojim mužem Sedin-efendijom. I u najtežim trenucima, iskušana teškom bolesti, hrabro se borila ulijevajući optimizam i nadu sebi ali i svojoj porodici da će biti ozdravljenja i olakšanja. Na tom putu strpljivo je podnosila sve boli i stalnim zikrom i dovama olakšavala iskušenje tražeći Allahovo zadovoljstvo.

Možda je njena smrt u odabranom sehurskom vremenu 21. noći ramazana upravo svjedočanstvo i išaret Allahova zadovoljstva. Allah Uzvišeni najbolje zna.

Nermina hanuma je osim svojih dobrih djela, iza sebe ostavila i čestitu porodicu, muža Sedin-efendiju, kćerke Sumeju i Lamiju, sina Muhameda, unuka Zejda, brata Ramiza i sestru Fatimu. Svi oni će s ponosom čuvati sjećanje na ovu čestitu ženu.

Molimo Svemilosnog da našoj muallimi Nermini hanumi podari džennetske ljepote i nagrade a njenoj porodici sabur i ustrajnost na pravom putu.

Gospodaru, sastavi nas sa našim najdražim u džennetskim perivojima i budi zadovoljan sa nama i našim umrlim. (Amin)

Merhuma

bs-ba

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282398402458765

Islamska Zajednica