preporod

Imenovanje Abdulaha ef. Džonlagića na mjesto mualima Visočke ruždije 1873. godine

PREVEO I OBRADIO: EMIR DEMIR

UOsmanskom arhivu u Istanbulu nalazi se dosije Državnog protokola Osmanske imperije (Şuvarı devletin melfûfât müzekkiresi), i to pod brojem: 215 – Maarif. Dosije sadrži dva dokumenta vezana za imenovanje Abdulah-ef. Džonlagića na poziciju drugog mualima ruždije u Visokom. Datum protokola je 4. 1. 1290. po H., odnosno 4. 3. 1873. godine.

Prema podacima dr. Hajrudina Ćurića u cijeloj Bosni i Hecegovini (Školske prilike muslimana u BiH, str. 139) bilo je ukupno oko trideset ovih prvih osmanskih građanskih škola koje su osnovane novim zakonom o obrazovanju iz 1869. godine. O visočkoj ruždiji pisao je Hamdija Kreševljaković (Visoko, časopis Behar br. 3-8, 1934), a također i Ibrahim Hodžić u jednom radu pod naslovom Muslimanske škole u Visokom (Glasnik IZ br. 557, 1982). Kreševljaković navodi da je visočka ruždija postojala svega devet godina, i to od otvaranja 1870. do godinu nakon austrougarske okupacije 1879. godine. Također spominje Abdulah-efendiju Džonlagića kao posljednjeg upravitelja ove škole. Prema tome, iako u ovim dokumentima iz Osmanskog arhiva nije spomenuto njegovo prezime, nema sumnje da se njihov sadržaj odnosi na njega. Dokumenti nam govore o njegovom postavljenju za drugog mualima 1783. godine, kao i o finansiranju plaća uposlenika ruždije i ostalih troškova. Ostaju nam (još) nedostupni podaci o prvom mualimu, odnosno mualimima, broju učenika i ostalim pojedinostima na temelju kojih je ova škola 1870. godine krenula s radom.

Iz osmanskog Popisnog deftera iz 1850. godine saznajemo da je jedna porodica Džonlagića (Džonlu-oglu) živjela u Aluadinovoj mahali, te da je otac dvanaestogodišnjeg Abdulaha bio mula Omer, sin Mehmeda Džonlagića. Prema tome, Abdulah-ef. je prilikom imenovanja na mjesto mualima u visočkoj ruždiji imao trideset pet godina, a rođen je 1838. godine. Na istom popisu imao je i brata Mehmeda rođenog 1847. godine.

Tekst dokumenta:

U zaglavlju vodeni žig: Maârif-i Umûmiye Nezâreti (Ministarstvo za obrazovanje), br. 295. „Vjerni sluga upućuje sljedeću molbu: U Visokom je na inicijativu domaćeg stanovništva osnovana ruždija – mekteb. Stručna sprema i pogodnost Abdulah-efendije za angažman, kao drugog mualima, utvrđene su odgovarajućim provjerama. Bosanski vilajet je nakon službene potvrde utemeljenosti osnivanja (ove škole) odredio platu za domara, kao i za ostale rashode, što je već provedeno kroz dokumentaciju. Gorespomenuti poslao je dopis u kome se traži saglasnost da se od dana angažiranja izdvaja do pet posto (vjerovatno iz državnog budžeta, op. prev.), odnosno mjesečno 350 groša na ime plate imenovanom drugom mualimu, 80 groša za platu domara, te godišnje ukupno 500 groša za ostale rashode iz prethodnog perioda, što bi se sve uvrstilo u proračun Ministarstva koji (za ove svrhe), shodno odluci Maarifskog vijeća, iznosi 150.000 groša. Provođenje ove odredbe spada u nadležnosti Zastupništva sultana (Vekâletpenâh/Veliki vezir). U svakom slučaju, realizaciju odobrava onaj ko ima ingerencije.“29. 12. 1289. po H., odnosno 26. 2. 1873. godine. U potpisu: Kemal.

Na temelju ovog prijedloga Ministarstva sačinjen je drugi dokument pod nazivom „Mazbata“(i pod brojem 99), odnosno Zapisnik Odjela za unutrašnje poslove (Dâhiliye dairesi) koji je, nakon potvrde činjenica iz gore navedenog prijedloga, dao odobrenje Ministarstvu finanasija (Mâliye nezâreti) da se ovaj prijedlog imenovanja i finansiranja usvoji.

Općenito o ruždijama

Sultan Abdulmedžid I objavio je 1839. godine početak opširnih reformi pod nazivom „Tanzimat“, te su u tom smislu diljem Osmanske carevine osnovane i moderne srednje škole pod nazivom „ruždije“. Prethodno se srednje obrazovanje odvijalo kroz takozvane „Mektebe velikih sultana“koje je osnovao sultan Mahmud II (1809-1839).

Inače, naziv „ruždija“potječe od arapske riječi „rušd“koja u osnovi označava „mentalnu zrelost i fizičku sposobnost“, jer se smatralo da je učenik koji završi ovu školu u cijelosti osposobljen da obavlja javne poslove, kao i da bude potpuno društveno inkorporiran. Većinu troškova osnivanja i održavanja ovih škola snosila je vilajetska/pokrajinska vlast, a u svakoj od njih, shodno broju učenika, imenovan je odgovarajući broj učitelja.

Abdulmedžidovom reformom obrazovanje je podijeljeno u tri nivoa: „sibjan-mektebi“– osnovno, četverogodišnji „ruždije-mektebi“– srednje, te „darul-funun“- visoko obrazovanje. Ovaj model obrazovanja najviše je nalikovao modelu francuskog školskog sistema.

Nakon što je broj ruždija porastao, osnovane su i posebne škole koje su obrazovale prosvjetne kadrove za ovaj nivo, a nosile su naziv „Darul-muallimin“. Također, nešto kasnije je osnovana i ženska škola „Darul-muallimat“za obrazovanje ženskih prosvjetnih kadrova u ruždijama. Osmanska imperija je 1869. godine proglasila i poseban zakon o javnom obrazovanju poznat pod nazivom „Maarif-i umumiyye“. Broj ruždija se posebno povećavao za vrijeme vladavine sultana Abdulhamida II (18761909). U cijeloj imperiji je početkom 20. stoljeća bilo preko šeststo ovakvih škola. Uz ove civilne u pojedinim dijelovima carstva uporedo su osnivane i vojne ruždije za školovanje oficirskog kadra.

Odredbe Maarifskog zakona su definirale osnivanje jedne ruždije u svakom muslimanskom ili nemuslimanskom mjestu sa petsto domaćinstava i više, a ako je stanovništvo bilo miješano, onda je uslov najmanje hiljadu domaćinstava.

U ovim moderniziranim školama širom Osmanske imperije, sa nekim manjim razlikama od pokrajine do pokrajine, izučavali su se sljedeći nastavni predmeti: vjeronauka, turski jezik, osnove perzijskog i arapskog, matematika, kaligrafija, osnove inženjerstva, opća historija, historija Osmanske imperije, geografija, tjelesni odgoj, domaći jezik, te francuski jezik za naročito nadarene učenike u područjima u blizini velikih trgovačkih središta.

Nakon austrougarske okupacije BiH naziv `ruždija’ postepeno nestaje, dok je u nekim dijelovima bivše Osmanske imperije ovaj naziv za srednje škole bio korišten do poslije Drugog svjetskog rata.

Stranice Povijesti

bs-ba

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282424172262541

Islamska Zajednica