preporod

Retrospectiva

Kao sjećanje na slikara Lazara Drljaču i pisca Zuku Džumhura u Konjicu već sedamnaestu godinu zaredom djeluje likovna škola „Zuko i Lazo“. Na repertoaru “Konjičkog kulturnog ljeta 2021”, a u okviru programa “Konjic u svjetlu očuvanja tradicionalne baštine”, Narodni univerzitet Konjic je 19. jula ove godine priredio izložbu slika likovne škole “Zuko i Lazo”, pod vodstvom mentora prof. Vedata Mujaka.

U okviru kulturne manifestacije “Mostarsko ljeto 2021” u Centru za kulturu Mostar je 23. jula upriličena je izložba arhivske građe “Mostar Stari grad, razvoj – rušenje – obnova” autora Amira Pašića. “Radio sam nominaciju za upis Starog mosta i Starog grada na svjetsku listu i sad je ovdje izložen de facto taj proces, radovi na tom projektu počevši od naših nekih predratnih radova koji su bili jako korisni za obnovu Starog mosta“, istakao je autor izložbe.

U holu Doma kulture Jajce, 23. jula je otvorena izložba radova nastalih na šestom izdanju likovne kolonije Jajce Art 2021. Kolonija, koja je počela 20. jula, održava se na brojnim lokacijama kraljevskog grada koje po svojim povijesnim, kulturnim i prirodnim obilježjima najvjernije prezentiraju Jajce, te državu BiH u cjelini. Velikom broju umjetnika iz gotovo svih dijelova BiH, u radu su se pridružili i polaznici škole crtanja i slikanja iz Jajca.

U sklopu svog ljetnog programa Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine je 23. jula upriličila samostalnu izložbu međunarodno poznate bosanskohercegovačke umjetnice Selme Selman. Ovo je prva samostalna izložba Selme Selman u BiH koja se provodi u okviru projekta„Promocija raznolikosti i inkluzije kroz promociju umjetničkog i aktivističkog opusa članica i članova Romske zajednice”, koji podržavaju Evropska unija i Vijeće Evrope.

U Banjoj Luci je od 23. do 27. jula održana tradicionalna manifestacija „Vezeni most 2021“. Međunarodni centar za izgradnju povjerenja „Vezeni most“Banja Luka je kao organizator upriličio niz manifestacija – od kulturno-umjetničkih do sportsko-rekretivnih. Održano je i pjesničko-književno druženje u bašti rodne kuće Nasihe Kapidžić-Hadžić. Inače, po jednoj od njenih pjesama ova dugogodišnja manifestacija je dobila ime.

Jedna od uspješnijih priča koja dokazuje ljudske potencijale BiH jeste i ona Emine Karahmet, koja je stručno usavršavanje iz biohemije i molekularne biologije radila na prestižnom Harvardu. Dobitnica Zlatne značke Menarinija, mentorica, istraživačica, pozvana članica asocijacije Internacionalnog društva za inžinjering, nauku i tehnologiju Velike Britanije. “Smatram da je znanje koje se ne koristi u korisne svrhe, kao i znanje koje se ne dijeli beskorisno znanje. U svakom slučaju, nastavit ću razvijati međunarodne saradnje s kolegama širom svijeta, jer smatram da se samo tako bh. struka i nauka mogu afirmisati,“kazala je ona.

Na Kraljevskom koledžu u Sandhurstu svečanom paradom obilježen je završetak školovanja nove klase oficira britanske vojske. Zajedno s njima, školovanje je okončao i jedan broj međunarodnih studenata, a među njima i kaplar Merima Bašić. Merima je zbog svog rada, zalaganja i postignutih rezultata dobila nagradu za najboljeg međunarodnog polaznika školovanja, a uz to i pravo da se na svečanoj ceremoniji završetka školovanja, u ime međunarodnih studenata, obrati prigodnim govorom. Merima Bašić je primjer kako se trudom i zalaganjem, uz visok stepen motivacije, može puno postići.

Marija Sarap, dramska spisateljica i novinarka nedavno je objavila knjigu Islamsko naslijeđe Herceg Novog, koja je nastala kroz saradnju s Islamskom zajednicom u Crnoj Gori i Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore. “Kultura je sve što vas čini čovjekom. Nekultura kao oponent ove teze stvara sve one malicioznosti kako na sociološkoj, političkoj a nadasve u psihopatološkom diskursu koji zahtijeva ozbiljan medicinski tretman. Kad se uspijemo osvijetliti ljepotom i dobrotom duše, onda ćemo biti spremni za učenje o naslijeđima koja kao kod nosimo pod kožom”, ističe ona.

Kultura

bs-ba

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282522956510349

Islamska Zajednica