preporod

Vrijeme odgovornosti

U izdanju Izdavačko-štamparske kuće Planjax komerc d.o.o. Tešanj, nedavno je iz štampe izašla knjiga “Vrijeme odgovornosti”, autora dr. Selmana Selhanovića

SALIH SMAJLOVIć

Uz dosad objavljene knjige: “Bošnjački odgovori” /I, II, III/, “Bošnjakinje govore”, “Savremeni mediji i djeca” i “Savremeni mediji i porodica”, Selman Selhanović nam je ponudio i knjigu “Vrijeme odgovornosti” koja je nedavno izašla iz štampe. Knjiga je urađena u tvrdom povezu, na finom papiru, na 135 stranica teksta. To su zapravo eseji. Tematski različito 35 naslovljenih eseja, od kojih se izdvajaju: Biramo: poslušne ili pametne, Novi vid barbarstva; Od interesa do istine vode dva putića;

Oslobađanje čovjeka ozdravljenje društva; Javnost po diktatu javnog servisa; Na zaposlenju mladih svijet opstaje;

Slabljenjem imana jača nacionalizam; Nepravda i nejednakost; Uspjehom protiv zavisti; Čemu mržnja; Gladan sitom ne vjeruje; Sebičnost nesebičnost; Između mira i identiteta; Tolerancijom se izgrađuje društvo; Pasivizam kao poželjna društvena norma; Između hrabrosti i šutnje, Kako sačuvati dostojantvo itd.

Autor knjige Selman Selhanović daje svoj kritički stav o mnogim pojavama, uglavnom negativnim, u našem društvu. On u svojim analizama i svojim promišljanjem ukazuje na naše slabosti, naravno posebno prozivajući vladajuće strukture, koje su nas dovele u ovakvu situaciju. U svojim razmišljanjima autor iznosi stavove, ali ih potkrepljuje često

i ajetima iz Kur’ana, hadisima Božijeg poslanika Muhammeda, a.s., i mislima poznatih svjetskih mislilaca po tim pitanjima.

Autor knjige Selman Selhanović podstiče naš aktivni stav prema svim ovim pojavama, osuđuje pasivnost i indolentnost, podstiče, posebno mlade, da se aktivno uhvate u koštac svih ovih nagomilanih problema, da se za svoje bolje sutra izbore radom, a ne pasivnim posmatranjem.

On ističe da i vjerske zajednice trebaju dati svoj doprinos na boljitku naše ukupne situacije i po njegovom mišljenju ne treba se stalno okretati ka prošlosti, nju treba pamtiti i iz nje učiti, ali treba misliti na budućnost od koje se živi.

Iako sam skoro sve ove eseje pročitao po objavljivanju u štampi, tek sada, kad sam ih pročitao u kontinuitetu, uvidio sam koliko su aktuelni i kako su lijepo oblikovani i osmišljeni, za šta autor zaslužuje sve čestitke. Recenzenti knjige su o tome iznijeli svoje mišljenje:

Ruždija Adžović: ”Ova knjiga dr. Selhanovića višestruko je korisna: ne samo što našim savremenicima precizno i bez ustezanja ukazuje na sve nedostatke bh. društva, a građanima daje jasan putokaz kuda i na koji način bi trebalo da krenu u osvajanje ličnog i građanskog suvereniteta, nego je ona hronika jednog rigidnog društvenog sistema koji, posredstvom raznih mehanizama koje su osmislili kreatori naših sudbina, guši i potire sve one vrijednosti koje jedno demokratsko i moderno društvo karakterizira.”

Prof. dr. Senadin Lavić: ”Pitanja koja obrađuje Selhanović prevazilaze puku publicistiku. On se kreće u kompleksnom kontekstu naglašavajući interes za pojmove rada, radnika, apsurda, “praznovanja”, ljudskih prava, dominantnih idolatrija, obmanjujućih predrasuda, politike, vjerovanja ljudi, obrazovanja, opće kulture, neprimjerenih društvenih pojava i sve to onda povezuje s muslimanskim credom. Selhanovića krasi obrazovanost, istančan osjećaj za jezik, jasan i precizan izraz, svijest o kontekstu u kojem živi, empatija za ljude oko sebe, upućenost u literaturu, pozivanje na brojne autore i autoritete u naukama, književnike i, što je najbitnije, odgovornost čovjeka prema životu.”

Kultura

bs-ba

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

https://preporod.pressreader.com/article/282544431346829

Islamska Zajednica